Obavijest proizvođačima kupusnjača!

Proizvođačima savjetujemo redovito praćenje pojave štetnika u polju te provesti zaštitu biljaka prema ulovu štetnika na postavljenim žutim i plavim ljepljivim  pločama ili feromonskim mamcima. Štetnici koji se mogu pojaviti tijekom rasta su kupusni buhači (Phyllotreta spp.), kupusni moljac (Plutella xylostella), kupusna muha ( Delia radicum), kupusne stjenice (Eurydema ),  kupusne lisne uši ( Brevicoryne brassicae ) i tripsi.

Postavljanjem žutih ljepljivih ploča se prati pojava odraslih oblika kupusne muhe (Delia radicum), a mlade biljke propadaju, lišće postaje plavoljubičasto, biljke venu i poliježu, i lako se čupaju iz tla.

Kupusnjače su najosjetljivije  u fazi  2-4 lista na ovog štetnika. Ako je vizualnom pregledom utvrđena zaraza iznad 1 ličinke (jaje)/biljci treba pristupiti suzbijanju. Insekticidi registrirani za suzbijanje  kupusne muhe  (Delia radicum) : CALINOGOR, PERFEKTHION, ROGOR 40, CHROMOGOR (registracija ovim sredstvima istekla, prodaja zaliha je do 30.04., a primjena zaliha dozvoljena je do 30.06.2020).

Štete od kupusnih buhača (Phyllotreta spp.)  vidljive su na listovima u obliku sitnih rupica. Za jakog napada mogu u potpunosti uništiti tek iznikle biljčice ili presadnice.

Kad nastupi uništenje više od 10 % lisne površine potrebno je provesti suzbijanje primjenom jednog od insekticida:

ROGOR 40*(primjena zaliha do 30.06.2020.!) (dimetoat) – dozvoljen u kupusu, primjena u količini 0,6 l/ha.

CYTHRIN MAX (cipermetrin) – dozvoljen u brokuli, cvjetači, kupusu primjena 100 ml/ha. Suzbija i lisne uši i gusjenice. Dozvoljene maksimalno 2 primjene u vegetaciji.

FASTAC 10 EC (alfa-cipermetrin) – primjena u kupusu, kelju, brokuli, kelju pupčaru, primjena u količini 0,075 l/ha. Suzbija i lisne uši i gusjenice. Dozvoljene su maksimalno 2 primjene u vegetaciji.

DECIS 2,5 EC (deltametrin) – primjena u kupusnjačama, osim u kelju, 0,3-0,5 l/ha Suzbija i lisne uši i gusjenice. Dozvoljene su maksimalno 2 primjene u vegetaciji.

MOSPILAN 20 SG (acetamiprid) – primjena u kelju pupčaru, na presadnicama na kraju uzgoja ili u razdoblju od jednog mjeseca nakon presađivanja; 250 g/ha

 

Pojava kupusnog moljca (Plutella xylostella) utvrđuje se praćenjem ulova leptira na feromonskim lovkama, te vizuelnim pregledom biljaka na pojavu kukuljica i gusjenica, kao i  uvidom šteta u obliku grizotina na listovima.

Insekticidi dozvoljeni za suzbijanje navedenog štetnika:

Fastac 10 EC (brokula, cvjetača, kupus, kelj, kelj pupčar, kineski kupus), K= 14 dana

Sumialfa 5 FL (kupus), K=7 dana

Cythrin max (brokula, cvjetača), K=  3 dana

 

Kupusna lisna uš (Brevicoryne brassicae) je sivo zelene boje. Uzduž cijelog abdomena ima crne pravilne pruge. Na napadnutim biljkama uzrokuje kovrčanje i deformiranje lišća, koje žuti i suši se. Biljke zaostaju u rastu te propadaju.

Prema potrebi koristiti dozvoljene insekticide za primjenu na otvorenom:

CALYPSO SC 480 (cvjetača, kelj, koraba, kineski kupus, kelj pupčar),  K= 7 dana

DECIS 2,5 EC (kupusnjače za cvat, glavate i lisnate osim kelja) , K= 14 dana

DECIS 100 EC (kupus-osim kineskog, cvjetača, brokula) , K= 7 dana

SCATTO, ROTOR SUPER  (kupus osim kineskog, cvjetača, brokula ), K=7 dana

RITMUS (brokula i cvjetača), K= 7 dana

CLOSER (cvjetača, brokula, kineski kupus, glavati kupus), K= 7 dana

 

Kupusne stjenice (Euridema ventrale, Euridema oleracea, Nezara viridula) prezimljavaju ispod raznih ostataka bilja ili u zatvorenom prostoru. U proljeće za toplijeg vremena izlijeću i počinju razvojni ciklus.

Vrlo su otporne na kontaktne insekticide, tako da je poželjno primjenjivati ne kemijske metode. Na manjim površinama moguće je i vršiti sakupljanje kupusnih stjenica kao i postavljanje agrotekstil folija.

Za suzbijanje tripsa dozvolu ima Laser ( cvjetača, kupus, brokula).

 

Za dodatne informacije i pojašnjenja molimo obratiti se kroz individualna savjetovanja!

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ koji je potrebo provjeriti prije svake primjene sredstva zbog mogućih promjena.

 

Nakon svake primjene sredstva za zaštitu bilja nužno je da se ispiše evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja (Profesionalni korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine!) i da se prazna ambalaža zbrine na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list” (travanj-odgođena); za pojedinačne odvoze kontaktirati ekologija@ciak.hr.

 

 

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: Marijana.Lemic@mps.hr

Pripremi za ispis