Obavijest voćarima!

Na većini lokaliteta Grada Zagreba i Zagrebačke županije jabuke su u fazi završetka cvatnje i formiranje ploda, a kruške u fazi formiranja ploda. Od posljednje preporuke za zaštitu nasada jabuka i kruške prošlo je 10 dana. Kako je u tom  razdoblju prevladavalo relativno toplo vrijeme sa vrlo malom količinom mjestimičnih oborina nisu zabilježeni uvjeti za pojavu infekcija krastavosti jabuke i kruške.

S obzirom da su jabuke i kruške u osjetljivoj fazi potrebno je redovito provoditi mjere tretiranja za suzbijanje uzročnika krastavosti jabuka i kruške (Venturia spp.). Meteorolozi u narednim danima najavljuju oborine koje bi mogle pogodovati razvoju krastavosti, stoga upućujemo voćare da izvrše preventivnu zaštitu. Prednost dajemo pripravcima na bazi ditianona: Delan700WDG, DelanPro, a moguće je koristiti i pripravke na bazi mankozeba: Dithane M-45, Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45, Manfil 75 WG, Star 80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb, Indofil 80 WD ili na bazi kaptana: Merpan 80 WDG, Kastor, Scab 80 WG, Kapetan 80 WG, Caption 80 WG, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Captan WP 50.

Pri odabiru pripravka voditi računa da se koristi onaj koji je do sada korišten najmanji broj puta.

Za preventivno suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) mogu se dodati pripravci na bazi sumpora. U voćnjacima gdje su vidljive veće zaraze pepelnicom prednost dajemo pripravku Serkadis.

Od sredine travnja bilježimo intenzivan let minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella) i jabučnog savijača (Cydia pomonella) te njihovo odlaganje jaja. U ovoj razvojnoj fazi štetnika moguća je primjena inhibitora razvoja Runner 240 Sc ili Insegar 25 WP. Također na nekoliko lokaliteta je utvrđena prisutnost lisnih ušiju.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis