Obavijest voćarima

Posljednja preporuka o zaštiti nasada od fuzikladija ( Venturia spp.) upućena je prije 7 dana. Od tada je samo agrometeorološka stanica u Popovcu zabilježila uvjete za infekciju. S obzirom da meteorolozi najavljuju mogućnost pljuskova već tijekom vikenda, potrebno je prije kiše provesti zaštitu nasada od infekcije. Mogu se koristiti preventivni pripravci navedeni u prethodnim preporukama (Delan 700 WDG, Delan pro, Dithane M-45, Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45, Manfil 75 WG, Star 80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb, Indofil 80 WD).

Za zaštitu od pepelnice jabuke ( Podosphaera leucotricha) savjetujem primjenu jednog od pripravaka: Stroby DF, Zato 50 WG, Tercel WG ili Luna expirience.

Ukoliko vas iznenadi kiša i ne stignete provesti preventivnu zaštitu nasada ( prije kiše), nakon kiše potrebno je provesti kurativno tretiranje jednim od pripravaka (Difcor, Indar 5 EW, Score 250 EC i dr . sukladno FIS bazi podataka Ministarstva poljoprivrede

Praćenjem leta leptira jabučnog savijača  ( Cydia pomonella)i moljca minera kružnih mina  ( Leucoptera scitella )utvrđen je njihov masovni let i u tijeku je odlaganje jaja na biljne organe. S obzirom na to da je cvatnja završila, moguća je primjena insekticida za suzbijanje ovih štetnika. Za suzbijanje oba štetnika mogu se koristiti pripravci Runner 240 SC, Insegar 25 WP ili Coragen 20 SC. Cvatući korov u voćnjaku potrebno je pokositi prije primjene insekticida radi zaštite pčela.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

                                                                                                  Sanja Gregurić, dipl.ing.agr

                                                                                              E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis