Obavijest proizvođačima jarih žitarica

U jarim žitaricama  uočen je porast korova i potrebno je izvršiti zaštitu od korova. U tu svrhu moguće je primijeniti neke od slijedećih registriranih herbicida do pojave jezičca zastavice:

Biathlon 4 D, Lancelot 450 WG, Secator OD, Arrat, Mustang, Starane 250, Plus, Lontrel 300 i dr.

Uočene su štete od žitnih buhača (Phyllotreta spp.) i pojava odraslih oblika žitnog balca ( Oulema melanopus) pa se proizvođačima preporučuje  da pregledaju usjeve i prema potrebi primjene jedan od insekticida: Fastac 10 EC, Cythrin Max, Biscaya , Proteus 110 OD i dr.

Protiv razvoja bolesti moguće je primijeniti neke od navedenih fungicida: Duett Utra, Amistar 250 EC, Yamato, Sphere 535 SC, Tilt 250EC, Priaxor EC, Prosaro 250 EC, Falcon EC 460 i dr.

Niske jutarnje temperature u proteklom periodu te duže sušno razdoblje nepovoljno djeluju na rast i razvoj usjeva. Za povećanje otpornosti na takve stresne uvjete preporučujemo primjenu biljnih stimulatora (biostimulatora) : Drin, Megafol, Lyso ammin, Bombardier, Poly- Amin, Fito Algen F, Auxym i dr.

Sredstva za zaštitu bilja potrebno je koristiti sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom Ministarstva poljoprivrede(FIS baza).

Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida, NN 14/14.

                                                                                                            Sanja Vuković dipl.ing.agr.

                                                                                                                   Sanja.vukovic@mps.hr

Pripremi za ispis