Obavijest ratarima – proizvođačima kukuruza

U tijeku je sjetva kukuruza, a kako znamo kukuruz je okopavina  pa je važno odmah krenuti sa zaštitom protiv korova. Zaštitu možemo provoditi u nekoliko  faza. Prva faza je odmah poslije sjetve a prije nicanja kukuruza (pre-em.) i do pojave 3. lista (rani post-em.)

Kod primjene sredstava dozvoljenih za upotrebu u ovoj fazi bitno je naglasiti, da je za njihovu primjenu bitna određena količina oborina, i da je korov u početnoj fazi rasta.

Za tretiranje jednogodišnjih uskolisnih korova (koštan, divlji muhar, divlje proso idr.) možemo koristiti:  FRONTIER X2, STOMP 330E, STOMP AQUA,  KOBAN 600, DOST 330 i dr.

Za tretiranje jednogodišnjih širokolisnih korova (loboda, mračnjak, ambrozija) možemo primijeniti: MERLIN WG 75, CALLISTO 480 SC, I dr.

Osim ovih pripravaka mogu se koristiti i neke tvorničke kombinacije koje imaju djelovanje i na jednogodišnje uskolisne , kao i na neke širokolisne korove, kao što su. LUMAX, PRIMEXTRA TZ GOLD, KOBAN T, KOBAN TX, ADENGO.

Slijedeća faza tretiranja će biti post-em na površinama gdje će doći do pojave višegodišnjih korova (pirika, osjak, slak, divlji sirak).

Prije korištenja sredstava provjeriti registracije ponuđenih herbicida u FIS bazi, sredstva koristiti prema uputi proizvođača, voditi evidenciju korištenja SZB, i praznu ambalažu čuvati na propisani način do datuma kada bude dogovoren odvoz.

 

                                                                                      Marija Kuprešak, dipl, inž. agr.

                                                                                Email: marija.kupresak@mps.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis