Obavijest poljoprivrednicima o suzbijanju korova na livadama i pašnjacima

Livade i pašnjake često zakorovljuju širokolisni korovi (maslačak, dvornik, osjak, kiselica…) koju imaju veliku nadzemnu masu, te nepovoljno utječu na kvalitetu sijena za hranidbu stoke. Stoga se na livadama i pašnjacima mogu primijeniti herbicidi koji suzbijaju širokolisne korove. Mogu se primijeniti na novozasijanim travnjacima, u proljeće prije košnje ili nakon prve košnje. Prilikom primjene treba paziti na period koji mora proći od tretiranja do košnje. Od herbicida su registrirani:

DICOPUR MAX (2,4 D) Primjenjuju se na livadama u dozi 1,2 l/ha, a na pašnjacima 2,4 l/ha uz utrošak 200 do 400 l vode na hektar. Primjena na iznikle korove.

STARANE 250, PLUSS (fluroksipir). Primjena u dozi 1,5 l/ha.

TOMIGAN 250 EC (fluroksipir). Primjena u dozi 0,8 l/ha.

FLUXYR 200 EC, PATROL 200, STARLINE (fluroksipir). Primjena u dozi 0,75 l/ha u novo zasijanim travnjacima, u uspostavljenim travnjacima 2 l/ha uz utrošak 200-400 l vode na hektar.  Nakon košnje travnjaka potrebno je pričekati 2 do 3 tjedna prije primjene sredstva, kako bi se omogućio ponovni porast. Kada se sredstvo primjenjuje lokalizirano na stalnim, rotacijskim ili dosijanim travnjacima, koncentracija sredstva ne smije premašiti 30 ml na 10 l vode. Tlo se ne smije drljati niti valjati 7 dana prije ili nakon primjene sredstva. Zabranjena je ispaša domaćih životinja i košnja na tretiranim površinama najmanje 14 dana nakon primjene. Ne smije se primjenjivati u usjevima u kojima je podusjev djetelina ili ostale mahunarke.

BANVEL 480 S (dikamba). Primjena u koncentraciji 0,25-0,5%. Dozvoljena je samo točkasta primjena za tretiranje pojedinačnih izrasta višegodišnjih korova. Radna zabrana je 1 dan ili kada se tretirana površina osuši. Maksimalno jedno tretiranje u sezoni. Karenca 14 dana.

HARMONY SX (tifensulfuron-metil). Za tretiranje cjelokupne površine primjena u dozi 22,5-30 g/ha, za suzbijanje sjemenskih širokolisnih korova u fazi 2 – 6 listova korova, uz utrošak vode100 – 400 l/ha. Sredstvo se primjenjuje traktorskom ili leđnom prskalicom, na istoj površini smije se primijeniti jedanput godišnje. Karenca je 28 dana.
Za tretiranje nakupina ili pojedinačnih biljki – mjestimična primjena: Ovisno o načinu primjene, sredstvo primijeniti usmjerenim tretiranjem s tla: a) u količini od 1,5 g u 10 l vode, za prskanje pomoću leđne prskalice; b)u količini od 3,75 g u10 l vode, pomoću uređaja za premazivanje; c) u količini od 11,2 g u 10 l vode, posebnim uređajem tzv. Rotowiper. Sredstvo se smije primijeniti tri puta godišnje po postupku u kulturi. Primjena mora biti najkasnije 14 dana prije košnje.

GRODYL (amidosulfuron). Koristi se za suzbijanje vrsta iz roda kiselica (Rumex spp.) u količini 60 g/ha uz utrošak vode 200-400 l/ha. Primjenjuje se tijekom razdoblja vegetacije. Prskanje širom traktorskim prskalicama, maksimalno 1 primjena u sezoni.

Za pojedinačno (ciljano) tretiranje korovnih vrsta iz roda kiselica (Rumex spp.) u količini 0,02% (u najvišoj ukupnoj dozvoljenoj količini od 60 g sredstva/ha godišnje). Primjenjuje se tijekom razdoblja vegetacije na slijedeći način uz razmak između primjena od 3 mjeseca. Primjena usmjereno prskanje leđnim prskalicama, maksimalno 2 primjene godišnje.
Optimalna učinkovitost sredstva  postiže se primjenom nakon zadnjeg otkosa, nakon što kiselica formira rozetu. Zadnji otkos trebalo bi provesti tako da nakon tretiranja sredstvom  biljke mogu aktivno rasti još 10-14 dana. Sredstvo je posebno učinkovito na tupolisnu kiselicu (Rumex obtusifolius) i veliku kiselicu (Rumex acetosa) uz vrlo dobru selektivnost na bijelu djetelinu i trave. Sljedećeg proljeća, nakon primjene sredstva, prazna mjesta zatvoriti pojačanom ili naknadnom sjetvom, primjenom smjese za naknadnu sjetvu.

 

Herbicide primijeniti prema preporukama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis