Obavijest vinogradarima

Vinova loza krenula je sa ovogodišnjom vegetacijom i na većini lokacija nalazi se u feno-fazi vunastog pupa. Toplije vrijeme s noćnim temperaturama oko 5oC i dnevnima preko 150C u idućim danima još više će poticati rast izboja. Savjetujemo stoga vinogradare neka što prije izvrše prvu ovogodišnju zaštitu svojih vinograda protiv Crne pjegavosti (Phomopsis viticola) i drugih prezimljelih gljivičnih bolesti vinove loze. Najučinkovitija zaštita protiv spomenute bolesti upravo su tretiranja u početnim stadijima razvoja vinove loze.

Koristiti treba pripravak na bazi bakra. To su npr. Nordox 75 WG, Kupropin, Cuprablau Z, Champion 50 WG, Modra galica, Kocide DF, Cuprocaffaro 50 WP, Bordošku juhu ili sl.

Zbog moguće prisutnosti loznih grinja koje mogu značajno oštetiti pupove preporuča se i preventivna zaštita pripravkom na bazi sumpora kao što je: Sumpor WG-80, Brimflo SC, Cosavet DF, Chromosul 80, Kalinosul 80 WG, Sulfolac 80 WG, Kumulus DF, Thiovit Jet ili sl. Savjetujemo da odabrani pripravak na bazi sumpora primjenjujete u maksimalno dopuštenim dozama po hektaru.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju.

 

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing

e-mail: ivica.lovrincevic@mps.hr

 

Pripremi za ispis