Obavijest proizvođačima kupusnjača!

Zaštita od korova u kupusnjačama može se provesti prije presađivanja primjenom jednog od dozvoljenih herbicida  iz tablice:

NAZIV KULTURA VRSTA KOROVA DOZA
DEVRINOL 45 FL Kupus

Cvjetača

Kelj

 

je za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova Doza primjene 2,0-4,0 l/ha (Zbog hlapljivosti treba ga plitko unijeti u tlo (2-5 cm).)
STOMP AQUA Kupus

Brokula

Cvjetača

za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova 2,5-3 l/ha, uz inkorporaciju u tlo (2-5 cm).
PENDUS 330 EC, SHARPEN 330 EC kupus

kelj

kelj pupčar

korabica

Suzbijaju jednogodišnje uskolisne i neke širokolisne korove 4,0 – 5,0 l/ha uz utrošak vode 200 – 250 l/ha.

(registrirana sredstva prema FIS tražilici https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ na dan 6.4.2020.)

 

Nakon presađivanja/ nicanja može se primijeniti LENTAGRAN 45 WG (brokula, kelj pupčar, kupus, cvjetača, kelj, koraba)u najvećoj količini do 2 kg/ha u razdijeljenoj ”split” aplikaciji. Utrošak vode: 200-600 l/ha. (prema FIS tražilici https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ na dan 6.4.2020.)

 

Neposredno nakon sadnje preporučuje se u usjeve postaviti žute ljepljive ploče zbog praćenja pojave i suzbijanja odraslih oblika kupusne muhe (Delia radicum) čija aktivnost započinje kad temperature prijeđu 10ᵒC.

Kad se pregledom u polju na žutim pločama utvrdi masovna pojava muha prve generacije i pronađu odložena jaja na presadnicama, dat će se preporuka za suzbijanje ličinki.

 

VAŽNOsve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Nakon svake primjene sredstva za zaštitu bilja nužno je da se ispuni evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja, koja mora sadržavati sljedeće podatke: datum i vrijeme tretiranja, naziv i površina parcele na kojoj se tretira, trgovački naziv sredstva, tretirana kultura te doza odnosno koncentracija primjenjenog sredstva.

 

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: 
Marijana.Lemic@mps.hr

 

Pripremi za ispis