Obavijest poljoprivrednim proizvođačima šljiva

Tijekom prošle noći opet bilježimo vrlo niske noćne temperature i to na nekim lokacijama u trajanju dužem od 4 sata, što nikako ne pogoduje voćnim vrstama. Stoga upozoravamo proizvođače voća da pregledaju svoje nasade radi moguće pojave izmrzavanja, kako bi naknadno mogli odlučivati o mjerama suzbijanja biljnih bolesti i štetnika.

 

Datum V.Zdenci V.Trnovitica K.Iva Daruvar Bjelovar V.Trojstvo Orovac Čazma Grabovnica
                 
01.04. -4,45 -3,2 -2,9 -3,3 -3,34 -1,1 -1 -2,3 -2,9

 

U nasadima šljiva jedni od značajnijih štetnika su   žuta i crna šljivina osica (Hoplacama minuta,H. flava) .Ukoliko imamo ulove ovog štetnika iznad kritičnog broja ( 20 po bijeloj ploči) tada može doći većih šteta ( opadanja plodova), ukoliko dio cvjetova izmrzne tada šteta može biti i veća.

U ovoj specifičnoj godini ploče su postavljene već 17.03.2020. prije početaka cvatnje. U toku  slijedećih 5 dana dakle do 22.03.2020. kada bilježimo temperature do 19 °C, imamo ulov 18 osica po ploči. Nakon toga slijedi pad temperatura bez ulova te od 27 do 29.03. ponovni porast temperatura iznad 20°C i u tim danima imamo ulov veći od kritičnog broja.

Kod vrlo ranih sorata  šljiva cvatnja je završila dok se ostale vrste na početku ili u punoj cvatnji . Upozoravamo voćare da se najavljuje za vikend porast temperatura što će uvjetovati daljnji let ovih štetnika. Tretiranje je dopušteno u fazi opadanja latica , na završetku cvatnje.

Prema gore navedenim naputcima voćari bi trebali provjeriti da li je došlo do izmrzavanja i ima li potrebe vršiti tretiranje.

Ukoliko je to potrebno tada to treba obaviti u rano jutro ili predvečer, kada pčele ne lete. Osim toga potrebno je obaviti i košnju  korovnske flora jer u višegodišnjim nasadima ona ne smije biti u cvatnji, ako se obavljaju  tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.

Potrebno je i dalje praćenje pojave osica i na sortama koje kasnije cvatu.

Insekticidi iz skupine piretroida u integriranoj proizvodnji šljive smiju se koristiti samo jednom tijekom vegetacije.

 

Aktivna  tvar Naziv preparata Vrsta  Štetnik
 

Acetamiprid

 

Mospilan 20 SG

 

šljiva

 

Šljivine osice

Deltametrin Decis 2,5 EC šljiva Žuta i crna šljivina osica
Alfa cipermetrin Direkt voćke Žuta i crna šljivina osica

 

Nakon završetka cvatnje  može se provesti i zaštita protiv bolesti lista nekim od slijedećih fungicida : DITHANE M-45, PINOZEB M-45, FUTURA 50 .

 

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna

 

 

Pripremi za ispis