Obavijest poljoprivrednim proizvođačima oraha i lijeske

Kod nasada oraha još nije došlo do kretanja vegetacije , tako da je moguće provesti zimsko tretiranje radi preventivnog suzbijanja nekih gljivičnih bolesti , raka kore te bakterijoza, upale kore.

Od bakrenih pripravaka dozvolu  za primjenu u nasadima oraha imaju slijedeći pripravci:  Bordoška juha caffaro 20 WP, Bordoška juha manica, Rame caffaro*, Champion WG 50, Cuprablau- Z*, Cprablau 35 Z WP, Neoram WG, Arione SC ( dozvole  i u ekološkoj zaštiti).

*Krajnji rok za prodaju zaliha 1.7.2020. , a  za primjenu zaliha 1.7.2021.

U nasadima lijeske završila je cvatnja  te dolazi do otvaranja lisnih pupova, tako da je moguće provesti tretiranja protiv nekih gljivičnih i bakterijskih bolesti . Pripravci sa dozvolama za te namjene navedeni su u tablici  (  imaju dozvolu i u ekološkoj zaštiti).

 

Aktivna tvar Naziv pripravka Vrsta/Bolesti
Bakreni spojevi

Bordoška juha

Bordoška juha caffaro 20 WP

 

 

 

 

 

Bordoška juha manica

lijeska/trulež ploda-svibanj,lipanj

bakterijoze-jesen i kasna zima

voćke/dezinfekcija rana

 

voćke/upala kore

Bakreni hidroksid Champion WG 50 bakterijske i gljivične bolesti (osim pepelnice)
Bakreni spojevi

Bakreni oksiklorid

Cuprablau- Z*

Cuprablau Z 35 WG

 

 

 

Neoram WG

Rame caffaro 35 WP*

bakterijska pjegavost

bakterijski rak, bakteriska pjegavost,poligonalna pjegavost

rak kore

voćke upala kore

Bakreni hidroksid

Bakreni oksiklorid

 

Arione SC

lisne pjegavosti, rak, bakterioze
 

Sumpor

 

Cosavet DF

 

pepelnica

Sumpor Chromosul 80

Kumulus DF

Microthiol special disperss

 

pepelnica i lijeskova grinja

Sada je vrijeme da se obavi pregled nasada lijeske  na prisutnost štitastih ušiju. Ovi štetnici se obično javljaju  na pojedinačnim stablima, tako da je moguće obilježiti zaražena stabla i u slučaju slabijeg napada  mehanički odstraniti ove štetne vrste. U slučaju jače pojave može se  provesti tretiranje: Mineralnim svijetlim uljem ili Bijelim uljem ( dozvola i u ekološkoj zaštiti)

Obaviti pregled i na prisutnost  lijeskove grinje (Phytoptus avellanae)  .Napad se lako uočava jer su napadnuti pupovi okrugliji i deformirani .U fazi bubrenja i otvaranja pupa može se koristiti pripravak na bazi sumpora naveden u tablici 1 za suzbijanje ovih štetnika.

Voditi računa da se ne mineralna ulja ne primjenjuju zajedno sa sumpornim pripravcima.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

 Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: jadranka.beric@mps.hr

Pripremi za ispis