Obavijest proizvođačima oraha i lijeske

S obzirom na visoke temperature, možemo očekivati i ranije kretanje vegetacije. Treba pratiti situaciju i na vrijeme provesti preventivnu zaštitu od bakterijske pjegavosti na orahu.

Zaštitu provesti korištenjem jednog od kontaktnih preventivnih fungicida na bazi bakra. Koristiti možemo:  CUPRABLAU Z koji se primjenjuje u količini od 2kg/ha i uz utrošak vode od 350-700 litara/ha, i to najviše dva puta tijekom vegetacije. Koristiti se može i CUPRABLAU Z35 WG, količini od 1,6-1,7 kg/ha, u fazi mirovanja vegetacije do faze pojave prvih listova, zatim CHAMPION WG 50 u količini od 2-3 kg/ha koji se može koristiti najviše tri puta tijekom vegetacije a u razmaku od 5 dana.

Za suzbijanje raka kore u proljetno ljetnim tretiranjima koristi NEORAM WG  u koncentraciji od 0,2-0,25% odnosno 200-250 g na 100 litara vode.

U nasadima lijeske  za preventivnu zaštitu od bakterioza koristiti: CHAMPION WG 50, CUPRABLAU Z 35 WG, a za rak kore NEORAM WG.

Navedeni pripravci su dozvoljeni i u ekološkoj poljoprivredi.

S obzirom na očekivanu pojavu i ljeskove grinje koja prouzrokuje znatne štete na lijeski u proljeće možemo provesti i suzbijanje sumpornim pripravkom kao što je MICROTHIOL SPECIAL DISPERSS u fazi bubrenja pupova koji su zapravo najugroženiji od grinje. Primijeniti ga u količini od 3-5 kg/ha.

Prilikom korištenja svih sredstava obavezno se pridržavati uputa za primjenu, voditi obaveznu evidenciju u pisanom ili elektroničkom obliku. Ambalažu zbrinuti na propisani način.

 

Marija Kuprešak, dipl.ing.agr.

Email:marija.kupresak@mps.hr

Pripremi za ispis