Obavijest vinogradarima

Ovogodišnja vegetacija obilovala je čestim oborinama. I u drugoj polovici ljeta česte su jutarnje izmaglice i obilne rose. To za posljedicu ima postojanje vrlo povoljnih uvjeta za razvoj gljivičnih bolesti. Zato savjetujemo posljednju ovosezonsku zaštitu vinograda i to samo grozdova.

Preventivnu zaštitu grozdova treba obaviti što prije protiv sive plijesni (Botrytis cinerea P.) Posebnu pozornost obratite na dobru „okupanost“ grozdova (ali bez otkapavanja!!).

Koristiti možete jedan od slijedećih pripravaka: Teldor 500, Botril 300, Cantus, Svitch 62,5 ili Pyrus 400.

Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogena savjetuje se i korištenje okvašivača kao što je Inex, Trend 90, Etalfix Pro, Dash HC i sl.

Zaštitu vinograda obavljati pri temperaturama do 240C, a to znači kasnije navečer, noću ili ranije ujutro (ako nema obilne rose). Savjetujemo da aplikaciju obavite sa po dvije sapnice (dizne) sa svake strane jer nema potrebe zaštićivati cijeli trs.

Korištena sredstva obavezno primijeniti u koncentracijama i na način naveden u uputama o korištenju. Posebnu pozornost obratite na poštivanje karence obzirom na termin berbe.  Obavezno vodite i evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama.

 

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing. agr.

e-mail: ivica.lovrincevic@mps.hr

Pripremi za ispis