Održano 16. Natjecanje orača Brodsko-posavske županije

U petak 2. kolovoza 2019. godine održano je šesnaesto županijsko natjecanje orača. Znanje i vještinu oranja odmjerili su; 7 natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka i 5 natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka.

Andrijevčani se mogu pohvaliti da su dva puta ugostili najbolje orače Brodsko-posavske županije i jednom najbolje orače Republike Hrvatske. Naime, 2013. godine u mjestu Sredanci u Općini Donji Andrijevci, održano je 11. državno natjecanje orača gdje je Brodsko-posavska županija po prvi puta bila domaćin takve manifestacije. Isto tako, 2005 godine u Donjim Andrijevcima održano je i prvo natjecanje orača Brodsko-posavske županije od samostalnosti Republike Hrvatske. Ovo je bilo kratko prisjećanje za sve orače i ljubitelje natjecateljskog oranja.

Okupljenima su se obratili Đuro Cerovčec član izvršnog odbora HUONO-a, načelnik općine Donji Andrijevci Tomislav Marijanović i načelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović koji je ujedno otvorio 16. natjecanje orača.

Uvjeti za oranje bili su povoljni, probleme su jedino imali natjecatelji koji nisu imali pretplužnjake što im je stvaralo poteškoće kod zaoravanja žetvenih ostataka.

Nakon unosa ocjena i obrade podataka suci, Branko Pilaš, Ivica Prpić i Đuro Cerovčec kreirali su sljedeći poredak:

U kategoriji plugova ravnjaka:

  1. Ivan Petričević (Bodovaljci)
  2. Matej Dorić (Svilaj)
  3. Antun Jovičić (Svilaj)
  4. Krunoslav Zmaić (Stari Perkovci)
  5. Marijan Petričević (Bodovaljci)
  6. Antun Osojčić (Prnjavor)
  7. Valentin Lekić (Vrbje)

U kategoriji plugova premetnjaka:

  1. Šimo Karavidović (Gundinci)
  2. Mato Karavidović (Gundinci)
  3. Ivan Karavidović (Gundinci)
  4. Darko Vukovac (Velika Kopanica)
  5. Damir Mikleušević (Mala Kopanica)

Jedna zanimljivost se dogodila u kategoriji plugova premetnjaka gdje su prva tri mjesta osvojili braća Šimo, Mato i Ivan Karavidović iz Gundinaca, što je na ponos i obitelji Karavidović i općine Gundinci.

Najmlađi natjecatelj je šesnaestogodišnji Antun Ostojčić iz Prnjavora koji se prvi puta natječe.

Pobjednik u kategoriji plugova ravnjaka Ivan Petričević iz Bodovaljaca te pobjednik u kategoriji plugova premetnjaka Šimo Karavidović iz Gundinaca predstavljat će Brodsko-posavsku županiju na 17. Natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati 21. rujna 2019.godine u Sunji, Sisačko-moslavačka županija.

Nakon dodjela nagrada i priznanja upriličen je svečani ručak za natjecatelje, sponzore, organizatore i sve posjetitelje. Dobro raspoloženje uz pjesmu i zvuk slavonske tamburice nastavljeno je do kasnih popodnevnih sati.

Organizatori natjecanja, Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede i Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko-posavske županije zahvaljuju se općini Donji Andrijevci kao domaćinu natjecanja, Lovačkom društvu koje nas je ugostilo u svome objektu, te obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šime Marijanovića iz Donjih Andrijevaca koji je ustupio svoju poljoprivrednu parcelu najboljim oračima županije. Zahvaljujemo se i svim sponzorima koji su na svoj način pripomogli da svi natjecatelji odu zadovoljni s ovog natjecanja.

Ivanu i Šimi želimo dobro oranje i ravnu brazdu na predstojećem državnom natjecanju.

Dario Đurđević, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis