Obavijest poljoprivrednim proizvođačima malina i kupina

U nasadu maline traje berba dok kod kupina počinje zrioba. Posljednjih godina na malinama i kupinama javljaju se problemi sa azijskom ili octenom voćnom mušicom (Drosophila suzukii). Ovaj štetnik napada isključivo zdrave plodove mnogih voćnih vrsta ( breskva, maline, kupine, vinove loze, jagode, smokve i dr.), odlažući jaja u njih. U plodu se razvijaju ličinke koje u potpunosti unište plodove, čineći velike štete proizvođačima. Plodovi voća najosjetljiviji su na napad toga štetnika kada počnu mijenjati boju prilikom sazrijevanja i razvijati šećer.

Suzbijanje se može provoditi pripravkom Calypso SC 480 koji ima dozvolu za malinu i kupinu na otvorenom uz karencu od 14 dana.

Osim kemijskog suzbijanja moguće je postavljanje lovnih posuda, radi se o plastičnim bocama kapaciteta 250 ili 500 ml. Ispod čepa na otprilike 3 cm, izbuše se rupice promjera oko 5 mm i u njih se ulije jabučni ocat ili kombinacija jabučnog i vinskog octa u omjeru pola pola uz dodatak nekoliko kapi tekućeg deterdženta. Moguće je koristiti i vodenu otopina kvasca s dodatkom šećera. Lovne posude postavljati na 1,5 m visine uz rubove ili unutar samog nasada, a moguće ih je postavljati i na tlo između redova. Potrebno je vršiti stalne preglede i odstranjivanje zaraženih plodova.

Kod zriobe u nasadima ovih voćnih vrsta ukoliko nastupi vrijeme sa oborinama mogu se javiti problemi sa sivom plijesni (Botrytis cinerea) na plodovima. Od fungicida kratke karence za suzbijanje ove bolesti mogu se koristiti: Switch 62,5 WG ( 14 dana), Teldor SC ( 7 dana), Pyrus 400 SC8 ( 3 dana) dozvola samo za malinu.

Za smanjivanje pojave ove bolesti preporuča se i odstranjivanje zaraženih plodova. 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis