Obavijest vinogradarima i voćarima – tuča

Tijekom jučerašnjeg dana pojedine dijelove naše županije zadesilo je olujno nevrijeme praćeno tučom.

Vinogradarima preporučamo da stradale vinograde u kojima je posljednja zaštita obavljena tijekom vikenda tretiraju površinskim pripravkom na bazi folpeta (Folpan 80 WDG, Futura 50 WP ili Solofol). Vinograde u kojima je zaštita bila prije više od 5 dana preporučamo tretirati nekim od sistemično preventivnih fungicida koji sadrže i folpet (Mikal Flash, Mikal Premium, Curzate F, Forum Star, Folpan Gold, Fantic F, Perggado F, Ridomil Gold Combi). Odabranom prepravku dodajte i pripravak za zaštitu od pepelnice.

Vinovu lozu je nakon tuče poželjno tretirati i nekim od biostimulatora na bazi aminokiselina.

Stradale nasade  jabuka i krušaka možete tretirati pripravkom Futura 50 WP ili nekim od pripravaka na bazi kaptana. Pripravak Futura 50 WP dozvoljen je i na šljivama. Stradale voćke poželjno je u narednim danima tretirati biostimulatorom na bazi aminokiselina.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

Pripremi za ispis