Obavijest proizvođačima plantažnih nasada jabuke

Od posljednje preporučene zaštite plantažnih nasada jabuke proteklo je 8 dana. U tom je razdoblju prevladavalo prohladno i kišovito vrijeme, ovisno o lokalitetu zabilježeno je 15 do 20 mm oborina. U prvoj polovici ovog tjedna zabilježene su tri infekcije uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis). Nove oborine najavljene su krajem vikenda i početkom narednog tjedna. Voćarima savjetujemo da izvrše tretiranje prije najavljenih oborina pripravcima na bazi ditianona (Delan 700 WDG, Delan Pro, Faban) ili kaptana (Captan80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG) ili na bazi metirama: Polyram DF.

Visoka vlažnost zraka pogoduje razvoju pepelnice (Podosphaera leucotricha), koja je u nekim nasadima dominantan problem. U jače zaraženim nasadima moguća je primjena pripravaka Sercadis ili Luna expirience. Osim navedenih fungicida za preventivno suzbijanje pepelnice moguće je primijeniti pripravke na bazi strobilurina: Stroby DF ili Zato 50 WG. Pripravci koji su navedeni za suzbijanje pepelnice imaju djelovanje i na krastavost jabuke.

U narednim danima očekuje se porast temperature zraka, što će uz visoku vlažnost zraka pogodovati jačem razvoju lisnih uši. Na nekim je lokalitetima u većim populacijama prisutna jabučna krvava uš (Eriosoma lanigerum).U nasadima gdje je prisutna zaraza jabučnom krvavom uši i drugim lisnim ušima mogu se primijeniti insekticidi: Movento ili Pirimor 50 WG.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: suzana.slovic@mps.hr

Pripremi za ispis