Obavijest vinogradarima

Pad temperature ispod prosjeka u prvoj polovicu svibnja usporilo je porast vinove loze. S druge strane iznad prosječna količina oborina i dulji period vlaženja lisne mase omogućavaju infekcije uzročnicima plamenjače, pepelnice i ranog botritisa-sive plijesni. U narednim danima očekuje se porast temperature, ali se nastavlja period nestabilnog vremena. U takvim okolnostima preporučujemo uporabu sistemičnih pripravaka za zaštitu od navedenih uzročnika, uz napomenu da pripravci koji u sebi imaju djelatnu tvar folpet postrano djeluju i na uzročnika sive plijesni.

U vinogradima gdje je ima simptoma infekcijom plamenjače (žuta uljna pjega na licu lista ) preporučujemo za slijedeće tretiranje jedan pripravaka kurativnog djelovanja: Forum Star, Acrobat MZ WG, Sphinx extra 685 WDG, Verita.

Mjere zaštite je potrebno planirati sukladno razvojnom stadiju loze te ponoviti tretiranje u slučaju da je palo više od 20mm oborina.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi ili etiketi sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis