Obavijest vinogradarima!

Protekla tri dana prevladavalo je promjenjivo vrijeme s lokalnim oborinama. Na nekim lokacijama zabilježena je i tuča. Na svim vinorodnim područjima na području Županije zabilježeno je više od 10 mm oborina te bilježimo prvu primarnu zarazu peronosporom vinove loze (Plasmopara viticolaMeteorolozi i u narednim danima najavljuju mogućnost novih oborina. S obzirom na značajan vegetativni porast vinove loze i mogućnost novih oborina predlažemo provođenje zaštite.

Tablica 1: Količine oborina zabilježene na mjernim stanicama u razdoblju od 27. do 29. travnja

Lokalitet Količina oborina mm/m2
Voloder 13,6
Ruškovica 21
Katoličko Selišće 17,6
Letovanski Vrh 16,4
Popovača 11,7
Selište-Kutina 17,8

U zaštiti od peronospore vinove loze predlažemo primjenu pripravaka na osnovi fosetila: Mikal premium F, Mikal flash, Profiler, Verita, Momentum trio, Azimunt, Alfil WG, Fylal double, Magma triple. Osim pripravaka na osnovi fosetila mogu se primijeniti i pripravci na bazi cimoksanila, zoksamida ili mandipropamida: Antracol combi WP 76, Curzate F, Equation pro, Moximate 505 WP, Manoxanil, Nautile DG, Profilux, Reboot,  Electis WG Pergado MZ ili Pergado F.

Pripravku Antracol combi WP 76 je istekla/ukinuta registracija te je krajnji rok za primjenu zaliha 22.6.2019.

Upozoravamo vinogradare na važnost pravovremenog suzbijanja pepelnice (Erysiphe necator), naročito na lokalitetima s jakom prošlogodišnjom zarazom. Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida: Stroby DFZato 50 WGCollis SC, Crystal KS, Nativo WG, Postalon SC, Talendo, Talendo exra i dr.

U zaštiti od pepelnice mogu se primijeniti pripravci na bazi sumpora.

U vinogradima stradalim od tuče za ublažavanje šteta moguća je primjena biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem aminokiselina ili algi (Drin, PolyAmin, Megafol i dr.). Takvi pripravci potiču fotosintezu, rast i razvoj tkiva te tako jačaju otpornost biljaka i ubrzavaju zarastanje oštećenog tkiva.

Let grožđanih moljaca  bilježimo od sredine travnja. Upućujemo vinogradare na daljnje praćenje preporuka kada će biti objavljeni rokovi suzbijanja ovog štetnika. Trenutno nije potrebno primijeniti insekticide.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

                                    Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

Pripremi za ispis