Obavijest vinogradarima!

Od posljednje preporuke upućene vinogradarima za preventivnu zaštitu vinove loze proteklo je 14 dana. U tom je razdoblju zabilježena značajna količina oborina, a za vrijeme kišnih dana i vlaženja lisne mase omogućene su infekcije uzročnikom crne pjegavosti (Phomopsis viticola), koja je najopasnija u ovom stadiju razvoja. Pozivamo vinogradare da obave drugu zaštitu vinove loze.

Za zaštitu nasada može se uporabiti jedan od pripravaka: DITHANE M-45, PINOZEB M-45, POLYRAM DF, DELAN PRO, SOLOFOL i dr.

Nabrojani pripravci preventivno djeluju i na plamenjaču vinove loze (Plasmopara viticola).

Navedenim se pripravcima može dodati i jedan od pripravaka na osnovi sumpora, koji će umanjiti opasnost od pojave uzročnika bolesti pepelnice vinove loze (Uncinula necator), a očekujemo i dobro postrano djelovanje sumpornih preparata i na napad lozinih grinja (akarinoza i erinoza) koje zbog hladnijih temperatura imaju pogodne uvijete za rast i razvoj.

Preparati na bazi sumpora: THIOVIT JET, CHROMOSUL 80, COSAVET DF, KOSSAN WG, KUMULUS DF, KALINOSUL 80 WGSULFOLAC 80 WGSUMPOR SC-80BRIMFLO, SULGRAN i dr.

Ukoliko dođe do jačeg napada grinja šiškarica upotrijebiti jedini dozvoljeni akaricid za ovu namjenu: OVIPRON TOP ili upotrijebiti jedan od akaricida VERTIMEC 018 EC, KRAFT 18 EC, ZOOM 11 SC i dr., koji su registrirani za  suzbijanje grinja iz skupine crvenih pauka (crveni voćni pauk i koprivina grinja).

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

Marina Kršić, mag. ing. agr.
E-mail: marina.krsic@mps.hr

Pripremi za ispis