Obavijest proizvođačima povrtnih kultura na otvorenom

Za zaštitu povrtnih kultura od korova  može se provesti nakon sadnje prije nicanja ili neposredno nakon nicanja primjenom jednog od herbicida:

  • SAFARI, SAFIR(triflusulfuron)  u cikli, za suzbijanje širokolisnih korova, u dozi 30 g/ha. Primjena u stadiju nicanja tj. kada nikne 80 % biljaka pa sve do zatvaranja redova usjeva (BBCH 10-39). Može se primijeniti do 4 puta godišnje uz razmak između tretiranja 7-14 dana. Maksimalna ukupna količina iznosi 120 g/ha. Utrošak vode: 200-400 l/ha.
  • PULSAR 40(imazamoks) primjena u grašku za suzbijanje širokolisnih korova, u količini 0,75-1,0 l/ha uz utrošak vode 300-600 l/ha. Primjenjuje se nakon nicanja (post-em), u stadiju razvoja 2-4 prava lista usjeva (BBCH 12 – 14). Sredstvo je potrebno je primijeniti po suhim listovima. Optimalna učinkovitost sredstva  postiže se na tek izniklim korovima te u stadiju razvoja 2–4 prava lista za širokolisne.
  • SENCOR SC 600(metribuzin) –  primjena u mrkvi, celeru kornjašu i pastrnjaku za suzbijanje širokolisnih korova.  Primjenjuje se jednokratno u količini od 0,35 l/ha, kada je kultura u stadiju razvoja 4-6 listova (BBCH 14-16) ili dvokratno u podijeljenoj (split) aplikaciji, prvi puta u količini od 0,08-0,12 l/ha kada je kultura u stadiju razvoja 1-2 prava lista (BBCH 11-12), a drugi puta u količini 0,12-0,2 l/ha u stadiju razvoja 4-6 listova (BBCH 14-16).Utrošak vode: 250 – 300 l/ha Maksimalna dozvoljena količina sredstva u jednoj vegetacijskoj sezoni iznosi 0,35 l/ha.
  • MISTRAL 70 WG(metribuzin) – primjena u mrkvi i pastrnjaku za suzbijanje širokolisnih korova. Utrošak vode od minimalno 200 l/ha. Primjenjuje se u količini od 1 kg/ha (najveća pojedinačna količina); 2 kg/ha (najveća ukupna količina/kulturi). Primjenjuje se u vremenskom razmaku između primjena od 21 dan. Uključuje i žutu rezedu (Reseda lutea) i divlji peršin (Aethusa cynapium). Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2
  • CLEMATIS, CLOMATE(klomazon) – primjena u mrkvi, grašku, za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova. Primjenjuje se nakon sjetve, a prije nicanja usjeva (pre-em) i korova u količini 0,25 l/ha. Utrošak vode: 200 – 400 l/ha
  • DOST 330 EC(pendimetalin) – primjena u grašku, mrkvi, salati za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova. Primjenjuje se nakon sjetve, a prije nicanja usjeva (pre-em) u količini 3,6 – 6,0 l/ha.  Utrošak vode: 400 l/ha
  • STOMP AQUA(pendimetalin) – primjena u mrkvi za suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih  i širokolisnih korova. Primjenjuje se nakon sjetve, a prije nicanja kulture (pre-em) u količini 2,0 – 2,5 l/ha. Utrošak vode: 200-600 l/ha.

Primjena u grašku prije sjetve uz inkorporaciju u količini 2,0 – 2,5 l/ha ili nakon sjetve, a prije nicanja kulture (pre-em) u količini 2,5-3,0 l/ha. Utrošak vode: 200-600 l/ha.

 U zelenoj salati, primjenjuje se prije presađivanja kulture uz inkorporaciju u količini 2,5 – 3,0 l/ha. Utrošak vode: 200-600 l/ha.

  • KERB 50 W(propizamid)- primjena u zelenoj salati, endiviji i radiču za suzbijanje travnih i nekih širokolisnih korova u količini 1,75-3,0 kg/ha. Primjenjivati na dobro pripremljeno tlo prije sjetve (pre-sow) uz obvezno unošenje sredstva u tlo (inkorporaciju) ili nakon sjetve, a prije nicanja (pre-em) ili odmah nakon presađivanja. Uz utrošak vode od 300-600 l/ha.
  • DUAL GOLD 960 EC, EFICA 960 EC(S-metolaklor) – primjena u cikli i grašku za suzbijanje travnih i širokolisnih korova, nakon sjetve prije nicanja u količini 1,25-1,4 l/ha uz utrošak 200-300 l vode na hektar.
  • FILON 80 EC(prosulfokarb) primjena u mrkvi i celeru korijenašu za suzbijanje travnih i širokolisnih korova. Primjena rano poslije nicanja (post-em), a najkasnije do pojave četvrtog pravog lista (BBCH 14) u količini od 3-5 l/ha. Utrošak vode iznosi 300-400 l/ha.
  • BETANAL EXPERT(desmedifam) –  primjena u cikli za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Primjena  trokratno u podijeljenoj (split) aplikaciji u količini 1 l/ha + 1 l/ha + 1 l/ha. Sredstvo se prvi puta primjenjuje kada cikla ima razvijena 2 prava lista (BBCH 12) i kada se većina korova nalazi u stadiju razvoja kotiledona. razmaci između tretiranja iznose 5-10 dana. Dvokratno u podijeljenoj (split) aplikaciji u količini 1,3 l/ha + 1,7 l/ha. Prvi puta sredstvo se primjenjuje kada se većina korova i cikla nalaze u stadiju razvoja 2 prava lista (BBCH 12), a drugi puta sredstvo se primjenjuje 5-10 dana nakon prvog tretiranja, a korovi se nalaze u stadiju razvoja 2 lista. Jednokratno u količini 3 l/ha, kada se cikla nalazi u stadiju razvoja 4 prava lista (BBCH 14).
  • PYRAMIN WG(kloridazon) – primjena u cikli za suzbijanje širokolisnih korova. Tretiranje se na istoj površini smije obaviti svake treće godine i to: a) prije sjetve u aridnim područjima (s prosječnom godišnjom količinom padalina manje od 750 mm), primjenom u količini od najviše 4 kg/ha uz utrošak vode 100 – 400 l/ha; b) nakon sjetve, a prije nicanja u humidnijim područjima (s prosječnom godišnjom količinom padalina većom od 750 mm), u količini 3 kg/ha na lakšim i srednje teškim tlima, te 3,5-4 kg/ha  na težim i humusom bogatijim tlima. Za suzbijanje travnih korova može se miješati sa sredstvima na osnovi S-metolaklora i dimetenamida-p; c) nakon nicanja tretirati treba sa količinama u dvije (1,5 + 1,5 kg/ha) do tri (1,0 + 1,0 + 1,0 kg/ha)  razdvojene primjene.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr./trazilicaszb/. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Nakon svake primjene sredstva za zaštitu bilja nužno je da se popuni evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a koju možete dobiti u najbližoj ispostavi Ministarstva poljoprivrede (bivša Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba) i da se prazna ambalaža zbrine na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list”.

Akcija prateći list (odvoz prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja za područje Primorsko – goranske županije će se održati 23.04.2019. kod poljoapoteke Cortina, Novo naselje, Mavrinci bb, Čavle od 9.00-11.00 sati.

Korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže isključivo ovih tvrtki:

Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Euroazijski pesticidi, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Nufarm, Monsanto, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro.

U sklopu projekta se sakuplja samo prazna primarna/opasna ambalaža navedenih proizvođača koji financiraju projekt. Transportna ambalaža kao niti ambalaža bilo kojih drugih proizvoda koji nisu sredstva za zaštitu bilja (npr mineralna gnojiva) se ne prihvaća.

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: Marijana.Lemic@mps.hr

Pripremi za ispis