Obavijest vinogradarima

Vinova loza se na većini lokacija nalazi u razvojnom stadiju razvoja prvih listića. Upravo u ovom razvojnom stadiju za vrijeme kišnih dana i vlaženja listića vinove loze moguće su infekcije uzročnikom crne pjegavosti  (Phomopsis viticola).

Za zaštitu mladih listića preporučamo preventivne organske fungicide na osnovi mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb, Penncozeb 75 DG), metirama (Polyram DF), folpeta (Solofol), propineba (Antracol 70 WG) ili ditianona (Delan Pro).

Navedenim pripravcima potrebno je dodati pripravak na bazi sumpora (Chromosul 80, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80, Brimflo, Sulgran, Microthiol Special Disperss) za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator).

Sumpor u višoj preporučenoj dozi negativno će djelovati i na populaciju lozinih grinja (akarinoza, erinoza), no za njegovo dobro djelovanje potrebna je temperatura zraka viša od 15°C.

Pojedini vinogradari dojavljuju informacije o pojavi štetnih gusjenica koje izgrizaju pupove stoga preporučamo praćenje njihove pojave i samo po potrebi primjenu insekticida.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis