Rak korijena i korijenovog vrata na sadnicama bajama

Slika 1. Zdravo trogodišnje stablo bajama

Uz dobru pripremu terena ključni čimbenik uspješnosti nasada je korištenje zdravog i certificiranog sadnog materijala. Kvalitetna sadnica mora imati dobro razvijen nadzemni dio sa prijevremenim grančicama i lisnim pupovima, dobro razvijen i razgranat korijenov sustav, dobro sraslo cijepljeno mjesto i što je od osobite važnosti mora biti dobrog zdravstvenog stanja.

Međutim, problem se može javiti ako to nije slučaj. Tada za posljedicu imamo zaražene sadnice ili naknadno, nakon godinu dvije, uočene štete od fitopatogene bakterije koja uzrokuje rak korijena i korijenovog vrata (Agrobacterium tumefaciens). Uzročnik raka je bakterija koja živi u zemlji, polifag je, napada jezgričave, koštičave voćne vrste, vinovu lozu, orah, jagodu, grašak, rajčicu, šećernu repu, krizantemu i druge vrste i česta je u rasadničarskoj proizvodnji.

Infekcija bakterijom raka ostvaruje se preko ozljeda na korijenu i korijenovu vratu i to putem rana koje su nastale kao posljedica oštećenja prilikom agrotehničkih ili pomotehničkih mjera kao što su nacijepljivanje, orezivanje itd. Bakterija se prenosi sadnim materijalom, česticama zemlje ako su sadnice primjerice utrapljene u zaraženi supstart, priborom za nacijepljivanje, vodom za navodnjavanje, insektima i dr. i na taj način se širi na nova područja. Kad se ostvari infekcija dolazi do pojačane nekontrolirane tvorbe stanica kod zaražene voćke i stvaranja izraslina (tumori, guke). Izrasline mogu biti različitih veličina i oblika (slika 2. – 4.)

Slika 2. Izrasline na korijenu mladog trogodišnjeg stabla bajama

Slika 3. Izraslina veličine lješnjaka

Slika 4. Izraslina veličine zrna pšenice

Na početku su izrasline mekane sivobijele boje, a kasnije odrvene, postaju naborane i dobivaju tamnu boju. Pri dodiru se lako lome i odvajaju od korijena sadnice. Mlade voćke do primjerice treće godine su osjetljivije na ovog patogena. Iako mjere zaštite provedene nakon zaraze ne garantiraju zaliječenje iskustvo je pokazalo da zaražena biljka ako krene dalje i uspije razviti korijenov sustav može prebroditi ovu bolest.

Osnovnu mjera zaštite je proizvodnja i sadnja zdravog, deklariranog i certificiranog sadnog materijala u rasadnicima. Poštivanje višegodišnjeg plodoreda i obavezna dezinfekcija zemljišta, ruku i pribora za nacijepljivanje. U slučaju pojave raka korijena i korijenovog vrata oboljele sadnice je potrebno ukloniti i spaliti. Sadnu jamu iz koje je izvađena oboljela voćka je uputno ostaviti tokom ljeta otvorenu a za zalijevanje zemljišta moguće je koristiti bakrov oksiklorid ili bakrov hidroksid te za tretiranje biljaka pripravke na osnovi aluminijevog-fosetila (slika 5.). U nekim zemljama dezinfekcija se vrši biopreparatima na bazi Agrobacterium radiobacter tip K84 i K1026. Mehanizam djelovanja ovih biopreparata zasniva se na sposobnosti da ovaj saprofitski soj stvara jedan neobičan antibiotik bakteriocin koji posjeduje selektivnu sposobnost sprečavanja razvoja mnogih agrobakterija koje uzrokuju rak korijena voćnih vrsta.

Slika 5. Otvorena sadna jama

Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
silvija.grbic.atelj@mps.hr

Pripremi za ispis