Obavijest proizvođačima uljane repice! 07.09.2018.

U tijeku je sjetva uljane repice. Nakon oborina u posljednjih nekoliko dana očekujemo vrlo brzo klijanje i nicanje usjeva uljane repice kao i korovskih vrsta. Podsjećamo proizvođače uljane repice na mogućnost suzbijanja korova u pre-em roku, odnosno nakon sjetve, a prije nicanja.

Za suzbijanje jednogodišnjih travnih i jednogodišnjih širokolisnih korova može se primijeniti jedan od herbicida: BRASAN 540 EC, BUTISAN S, SULTAN 50 SC, CLEMATIS, KALIF MEGA, TERIDOX 500 EC (može se primijeniti i nakon nicanja u fazi 2-4 lista uljane repice), KOBAN 600 (može se primijeniti i nakon nicanja do faze 4 lista uljane repice), TANARIS (može se primijeniti i nakon nicanja do faze 8 listova uljane repice) ili dr.

Za suzbijanje samo jednogodišnjih uskolisnih korova: DUAL GOLD 960 EC.

Za suzbijanje samo jednogodišnjih širokolisnih korova upotrijebiti jedan od herbicida: REACTOR 360 CS, KALIF 480 EC, BOSS, CLAP 300 SL, LONTREL 300.

Napominjemo da su navedeni herbicidi zemljišni herbicidi koji se koriste nakon sjetve, a prije nicanja usjeva (pre-em), neki od njih koriste se i nakon nicanja usjeva uljane repice (post-em). Zemljišnim herbicidima se ne mogu uspješno suzbijati višegodišnji korovi. Za dobru djelotvornost zemljišnih herbicida bitna je količina i raspored oborina, te dobra pripremljenost oranica.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

Marina Kršić, mag. ing. agr.
E-mail: Marina.Krsic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis