Vinfest Benkovac 2018. – Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije

Na ovogodišnji Vinfest Benkovac 2018. pristiglo je ukupno 57 uzoraka, od kojih su neka već na tržištu, a neka su vina u postupku proizvodnje. Od tih uzoraka 31 je bio uzorak crnih vina, 6 uzoraka rose vina i 19 uzoraka bijelih vina.

Kvalitetu  vina potvrđuje senzorna stručna ocjenjivačka komisija, koja je održala ocjenjivanje vina 23. lipnja 2018. u Benkovcu, na čelu s predsjednicom dr. sc. Ivanom Alpezom, HCPHS, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, tajnikom Zvonimirom Vlatkovićem, dipl. ing. agr., HPŠSS, Podružnica Zadarske županije te certificiranim stručnim ocjenjivačima (10 članova).

Velike zlatne medalje dobila su vina:

  • Cabernet sauvignon 2014. – Badel 1862 d.d. Vinarija Benkovac,
  • Syrah 2015- OPG Jakov Kutija,
  • Kotor Superior Cabernet sauvignon 2015 – PZ Maslina i vino.

Šampioni ovogodišnjeg Vinfesta Benkovca 2018. su:

  • u kategoriji crnih vina na tržištu je Cabernet sauvignon 2014. – Badel 1862 d.d. Vinarija Benkovac;
  • u kategoriji bijelih vina na tržištu je Maraština 2017. – Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih.

Šampionom crnih vina u postupku proizvodnje proglašeno je vino Syrah 2015. – OPG-a Jakov Kutija iz Lisičića, a šampion u kategoriji bijelih vina u postupku proizvodnje je Maraština 2017.  – Vina Fiolić iz Zadra.

Da je napravljen korak više pokazuje i prijateljstvo između gradova Benkovca i Alenquera, koje je utemeljeno prije godinu dana, kad je izaslanstvo grada Benkovca, zajedno s prof. dr. sc. Ediem Maletićem s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, posjetilo Portugal.

Tada je između dva grada dogovoren i potpisan međusobni sporazum kao i s Portugalskim nacionalnim institutom agrarne znanosti i najpoznatijom portugalskom vinarijom Adega Coperativa da  Labrugeria.

Uzvratni posjet gostiju iz Portugala gradu Benkovcu i gostovanje na Vinfestu rezultiralo je predstavljanjem  i degustacijom autohtonih portugalskih vina Tinta Roriz i Vital.

Prokomentirana je kvaliteta portugalskih vina, gostima su se dopala naša crna vina, a posebno su izdvojili i pohvalili vina od sorte grožđa Maraština, koja je slična portugalskom Vitalu.

Zajedničkom sinergijom grada Benkovca i grada Alenquera te znanstvenih institucija dogovorena je međusobna razmjena autohtonih vinskih sorata s područja Sjeverne Dalmacije (Maraštine, Debita, Plavine, Svrdlovine i sl.) i autohtonih vinskih sorata vinorodnog područja grada Alenqera (Vital i dr.).

Zabava i druženje potrajali su dugo u noć.
                                                                                                                    

Nikolina Paleka, mag. ing. agr., stručna savjetnica za hortikulturu
Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis