Obavijest tržnim proizvođačima krumpira 29.05.2018.

Prije 13 dana upućena je uputa proizvođačima krumpira o mjerama zaštite cime protiv uzročnika bolesti i krumpirove zlatice (16.5. 2018.)!

U prvoj polovici mjeseca svibnja o.g. kiša je na gotovo svim mjernim lokalitetima padala svakodnevno, ali u različitim količinama, od 75 mm u središnjem dijelu uz rijeku Dravu do najviše 154,6 mm na nekim mjernim mjestima u zapadnom dijelu (npr. Orehovčak – Železna Gora)! Temperature zraka su najčešće u središnjem dijelu Županije bile u rasponu od 9,1° do 30,7°C! Vrlo je sparno, pa prosječna mjesečna relativna vlažnost zraka u biljnim usjevima prelazi 80 %! Uz riječne doline Drave i Mure česte su i dugotrajne jutarnje rose! Primjerice, premda je na mjernom lokalitetu Orehovica zabilježeno najmanje oborina (75,2 mm), senzori vlaženja lišća tijekom mjeseca svibnja o.g. bilježe najduže zadržavanje vlage u biljnim usjevima u trajanju većem od 10.000 minuta (vidi Tablicu 1.) (zbog blizine akumulacijskog jezera na rijeci Dravi)!

Posljednja tri dana najviše su dnevne temperature zraka porasle na vrijednosti 27°-30°C, isto očekujemo u narednim danima uz mogućnost poslijepodnevnih oborina!

Tablica 1. Neki vremenski uvjeti zabilježeni tijekom svibnja 2018. na nekim mjernim lokalitetima u zapadnom, središnjem i istočnom Međimurju bitni za pojavu i razvoj bolesti krumpira:

Lokalitet

Broj kišnih dana

Oborina (mm)

Vlaženja lišća (min)

Trnovčak

14

131,4 mm

5.965 min

Novakovec

11

88,2 mm

6.065 min

Belica

14

109,4 mm

5.390 min

Orehovica

15

75,2 mm

10.560 min

Sveti Juraj u Trnju

13

88,6 mm

7.910 min

Prosječna vlažnost zraka 82,9 %

VAŽNO: Kao što smo u preporuci od 16.5. 2018. najavili nakon vrlo povoljnih uvjeta za primaran (i skriveni) razvoj plamenjače krumpira (Phytophthora infestans) koje smo zabilježili u danima 2.-15. svibnja o.g., dana 21.5. 2018. pronađeni su prvi znakovi ove bolesti u usjevu krumpira u središnjem dijelu Županije uz rijeku Muru! Nekoliko dana kasnije (24.5. 2018.) pronađeni su prvi simptomi ove bolesti na rajčici uzgajanoj u negrijanim plastenicima!

Važno upozorenje: obavezno pregledavati zdravstveno stanje krumpirišta na kritičnim mjestima: uz depresije na poljima gdje se duže zadržava voda, uz mjesta sa odbačenim prošlogodišnjim gomoljima, te uz riječne doline Mure i Drave gdje se duže zadržava vlaga (rosa, magla)! Jače su osjetljive na bolest ranije sorte krumpira koje zatvaraju cimom redove (Riviera, Adora, Colomba, Bellarosa, Arizona, Vineta, Sylvana…)!

Krumpir je započeo otvarati prve cvjetove kod nekih sorata ranije epohe dozrijevanja, ali razvojem cime na mnogim poljima još nije prekrio humke. Kao planinska biljka zahtjeva mjesečno dobro raspoređenih barem 100-120 mm oborina, a osjetljiv je na temperature veće od 28°C.

Nakon 25. svibnja o.g. ponovno bilježimo i masovniju pojavu ličinki prezimljujuće populacije krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). Neki su proizvođači u proteklom razdoblju započeli natapati usjeve "kišenjem" (orošavanjem). Na poljima koja se navodnjavaju kišenjem (orošavanjem) može se očekivati veća opasnost od razvoja krumpirove plijesni (Phytophthora)! Iskustva iz ranijih sezona dokazuju da je cima nekih sorata krumpira vrlo osjetljiva na visoke temperature i jaku ukupnu dnevnu sunčanu svjetlost (>7.000 W/m²), pa se javlja palež lišća (koja po znakovima nalikuje krumpirovoj plijesni), a vrlo su osjetljive sorte Adora, Artemis, Belarosa, Labella, Madeleine, Marabel, Oriana, Riviera, Vineta i dr.

Naprotiv, neke sorte krumpira unatoč visokim temperaturama zraka, nedostatku vlage i pojačanoj sunčanoj radijaciji dobro podnose ove ekstremne uvjete pa njihova cima ne pokazuje znakove paleži (npr. sorte Agria, Roko, Kuroda, Rudolph, Mozart, Rodeo, Sylvana, Aladin, Laura i dr.).

U poljskom mikro-pokusu poljoprivredno-savjetodavne službe suzbijanja bolesti cime krumpira (lokalitet Mursko Središće, tri sorte krumpira: Esme, Arizona, i Ranomi) na netretiranim se biljkama pojavljuje krumpirova plijesan (Phytophthora infestans)!

U narednim danima očekujemo moguće grmljavinsko nevrjeme s malo kiše, a razmaci tretiranja u zaštitama cime krumpira na većini polja u Međimurju ove sezone u prvim aplikacijama ne bi trebali biti veći 12-14 dana (na poljima gdje je pronađena krumpirova plijesan skratiti razmake među prve aplikacije na samo 6-7 dana)!

Tablica 2. Popis nekih registriranih djelatnih tvari i trgovačkih pripravaka (fungicida) za suzbijanje plamenjače krumpira (Phytophthora inferstans) u našoj zemlji, kojima je u Međimurju potvrđena bolja učinkovitost:

Djelatna tvar

Naziv fungicida

Doza (najviše primjena u sezoni)

Karenca

azoksistrobin + fluazinam

Zignal Super SC

0,35-0,5 lit./ha (3x)

14 dana

ciazofamid

Ranman 400 SC

0,2 lit./ha (4x)

7 dana

Ranman Top SC

0,5 lit./ha (6x)

7 dana

 

cimoksanil + mankozeb

Kairos M WG

2,4-3,0 kg/ha (3x)

21 dan

Nautile DG

2,0 kg/ha (4x)

14 dana

*Profilux WG

2,5 kg/ha (4x)

14 dana

*cimoksanil + propineb

Antracol Combi WP

2,0-2,5 kg/ha (6x)

14 dana

*dimetomorf + mankozeb

Acrobat MZ WG

2,0 kg/ha (5x)

14 dana

famoksadon + cimoksanil

Equation PRO WG

0,4 kg/ha (3x)

14 dana

mandipropamid

Revus SC

0,4-0,6 lit./ha (3x)

7 dana

mandipropamid + mankozeb

Pergado MZ WG

2,5 kg/ha (3x)

7 dana

propamokarb + cimoksanil

Proxanil SC

2,5 lit./ha (6x)

14 dana

propamokarb + fluopikolid

Infinito SC

1,2-1,6 lit./ha (4x)

7 dana

*istovremeno registrirani za suzbijanje koncentrične pjegavosti (Alternaria solani)!

Pripravci za suzbijanje krumpirove plijesni (Phytophthora infestans), a neki imaju registraciju i protiv koncentrične pjegavosti (Alternaria solani), navedeni su u Tablici 2.!

Tek od sredine ili početkom druge polovice mjeseca lipnja o.g. započet će iskapanje uroda sa polja gdje se uzgaja rani krumpira, pa u tom slučaju voditi računa da se u narednim danima koriste pripravci kraće karence (7 dana)! Kratku karencu u trajanju samo 7 dana imaju pripravci Ranman Top SC, Revus SC, Ortiva SC, Pergado MZ i Shirlan SC, pa ih je moguće koristiti u završnim tretiranjima usjeva ranih sorata, s kojih se urodi gomolja planiraju vaditi kao "mladi krumpir"!

Od insekticida za suzbijanje krumpirove zlatice kraću karencu ima pripravak Mospilan (7 dana).

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis