Školska shema u đurđevačkoj Gimnaziji

U srijedu, 23. svibnja 2018. djelatnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, mr. sc. Željkica Oštrkapa Međurečan i Leon Golub, dipl. ing. agr. održali su radionicu Školska shema – kušanje jagoda, a  Katarina Šostarec, mag. ing. agr. predavanje na temu „Voće koje pada u zaborav“.

Tridesetak učenika od prvog do trećeg razreda imalo je priliku kušati 3 vrste jagoda (Joly, Quiki i Clery) te prema mirisu, okusu i izgledu dati odgovarajuću ocjenu od 1-5 za svaku posebno. Osim samog kušanja jagoda, učenici su imali priliku mjeriti šećere refraktometrom u jabuci, limunu, naranči i jagodi te su dobivene vrijednosti uspoređene s ranijim pretpostavkama „slatkoće“ voća.

Kušanje i ocjenjivanje jagoda

Mjerenje šećera refraktometrom

Kroz predavanje „Voće koje pada u zaborav“ učenici su dobili osnovne informacije i zanimljivosti o sad već pomalo zaboravljenim voćnim vrstama kao što su primjerice mušmula, dud, rogač, ogrozd i sl. koje su sve više zapostavljene zbog pomodnosti nekih drugih vrsta.

Predavanje na temu „Voće koje pada u zaborav“

                                                                             Katarina Šostarec, mag. ing. agr.
stručna suradnica za ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis