Žuta hrđa opet prijeti pšenoraži

Prilikom vizualnog pregleda pšenoraži, u ovoj fazi razvoja, simptomi se trebaju tražiti na donjim listovima, iako se često mogu naći i na vršcima listova. Simptomi se uočavaju vrlo lako jer zaraženi listovi poprimaju žućkastu boju i na njima su jasno vidljivi žuti jastučići (uredosorusi hrđe), poredani u uzdužnom nizu. Za razvoj bolesti pogoduju temperature do 23 °C uz minimalno 3 sata vlaženja lista. Proizvođačima žitarica skrećemo pozornost na navedeno gljivično oboljenje te ih upućujemo na obavljanje pregleda usjeva pšenoraži i pšenice i po potrebi tretiranje fungicidima.

Protekle godine žuta hrđa je bila prisutna na pšenoraži, ali su je poljoprivrednici uočili kasno, što je rezultiralo značajnijim oštećenjem lisne mase te smanjenjem prinosa.

Žuta hrđa na pšenoraži

Osim pšenoraži potrebno je izvršiti i pregled pšenice na kojoj su uočeni simptomi smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici), a na nekim sortama i simptomi pepelnice (Blumeria graminis).

Smeđa pjegavost lista na pšenici

Pepelnica na pšenici

​Na tržištu postoji velik broj fungicida koji imaju dozvolu za suzbijanje ovih bolesti. Za tretiranje žute hrđe i hrđe na pšenoraži i pšenici (većina suzbija i smeđu pjegavost lista na pšenici) mogu se koristiti: Priaxor EC, Tebucol, Tebu super 250 EW, Tebkin 250 EW, Tebusha 25% EW, Yamato, Retengo, Comrade, Cherokee, Azocip, Cyproxy, Riza, Ulysses.

Kod pšenice za suzbijanje hrđa i smeđe pjegavosti lista mogu se koristiti: Falcon EC 460, Folicur EW 250, Opus team, Pointer, Sphere 535 SC, Shavit 250 EC, Duett ultra i dr.

Jadranka Berić, dipl.ing. zaštite bilja
E-mail: jadranka.beric@savjetodavna

Pripremi za ispis