Održana prva revija vina autohtonih hrvatskih sorata Vina od davnina u organizaciji HPŠSS

Raduje me ova inicijativa da se prvi put na jednom mjestu okupe i predstave vina proizvedena isključivo iz hrvatskih autohtonih sorti. Budućnost hrvatskog vinarstva krije se upravo u ovom potencijalu kojeg imamo priliku vidjeti danas, izvorne tradicionalne, pa skoro i zaboravljene sorte  za „butik“ vina koja nose dodanu vrijednost hrvatskom vinarstvu. I država će pomoći na tom putu. U suradnji s vinarima Hrvatske donosimo novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019. – 2023. kojim povećavamo iznose financiranja, nadoknađujemo gubitak dohotka  i uvodimo novu mjeru promidžbe s 80% povrata novca. Zajedno s vinarima radimo i na novom Zakonu o vinu kojim omogućavamo lakši pristup tržištu, decentarilziramo obvezne kontrole vina te jačamo ulogu vinskih udruženja.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić koji je i otvorio reviju.

Uz Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu, suorganizatori su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, a Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita partneri.

„Vrijeme je bilo da damo institucionalan okvir onome što proizvođači, potrošači i turisti već odavno prepoznaju, a to su jedinstvena vina od autohtonih sorata. Ova revija je s jedne strane kruna rada naše Službe na terenu, kao i rada ostalih institucija i partnera, ali i novi početak intenziviranja sustavne brige za podizanje proizvodnje i kvalitete upravo vina od domaćih autohtonih sorata“ izjavio je ravnatelj HPŠSS Zdravko Tušek.

Na reviji je izlagalo preko sedamdeset vinara s više od 150 etiketa vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti koje su posjetitelji mogli kušati i kupiti izravno od proizvođača, te saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

U sklopu revije, održane su i zanimljive radionice kušanja vina te različita predavanja vinarske i vinogradarske tematike. „Vina od davnina“ su na jednom mjestu okupila znanost, struku, nadležne institucije, vinare i potrošače, analiziralo se postojeće stanje, detektirali problemi, a sve s namjerom povećanja količina, podizanja kakvoće vina autohtonih sorata te povećanja udjela vina autohtonih sorata na tržištu.

 

 

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis