Domaći mljekari zadovoljni – otkupne cijene dosegnule rekord u zadnje dvije godine

Otkupne cijene mlijeka u EU i Hrvatskoj kontinuirano rastu kroz cijelu 2017. godinu i obaraju rekorde u posljednje dvije godine. Prema posljednjim podacima Milk Market Observatory, otkupne cijene su u studenom na razini EU dosegnule 37,57 eura za 100 kilograma što je najveća razina u protekle dvije godine, te rast od čak 25 % u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini svih država članica EU u studenom je bila veća za čak 5,73 eura za 100 kilograma.

Hrvatski rekord oboren je u prosincu 2013. godine kada su mljekari za 100 kg mlijeka postizali cijenu od 37,8 eura, a najmanje su dobivali u srpnju 2016, tek 27,9 eura.

Matija Brlošić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore navodi kako je primjetan rast otkupnih cijena mlijeka, koje su uzrokovane ukidanjem kvota u proizvodnji na razini EU, te velikim izvozima na nova tržišta poput Kine. Isto tako, na rast cijena utječu i rekordne cijene maslaca kroz cijelu 2017. godinu.

„Sve ovo je dobro za naše proizvođače. Nedavno smo imali sastanak zemalja Višegradske skupine te smo analizirali cijene u otkupu, pa je vidljivo da smo po razini cijena otkupa mlijeka među vodećim zemljama u regiji, ali u drugim proizvodnjama imamo najmanje cijene, posebno žitarica i uljarica.“ – izjavio je Brlošić.

Iako cijene mlijeka na razini EU rastu, zadnji podaci agencije Ujedinjenih naroda za hranu u poljoprivredu pokazuju da su cijene hrane tijekom studenog stagnirale jer su globalno bile niže cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, a to je amortiziralo poskupljenje šećera i biljnih masnoća.

FAO-v indeks cijena u studenom je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši za 0,5 %, na prosječnih 175,8 bodova. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec viši je za 2,3 %. Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 4,9 % u odnosu na listopad, budući da je veća proizvodnja mlijeka u svim vodećim proizvođačima otklonila zabrinutost za opskrbu. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec još su uvijek više za 9,6 %.

Mjesečni pad cijena mlijeka i mliječnih proizvoda amortiziralo je poskupljenje šećera od 4,5 %, potaknuto uglavnom smanjenim brazilskim izvozom i bojaznima da će se šećerna trska zbog viših cijena nafte više koristiti kao sirovina za proizvodnju etanola nego šećera. U odnosu na prošlogodišnji studeni cijene šećera niže su za 26 %.

Cijene biljnih ulja u studenom također su u porastu u odnosu na prethodni mjesec, za 2,1 %, dosegnuvši najvišu razinu u devet mjeseci, potaknute višim cijenama sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice.

Pripremi za ispis