Tropski štetnik na povrću

Oštećenja nastaju u vidu blijedožutih pjega na pokožici ploda rajčice pred početak berbe. Uz odrasle stjenice na naličju listova pronalaze se i jajna legla. Na plodovima se uočavaju crne ličinke sa bijelim i žutim točkama.

Vrlo visoke temperature zraka ovog ljeta pogodovale su jačoj pojavi navedenog kukca. U uredu Savjetodavne službe Koprivničko–križevačke županije zaprimili smo brojne upite o ovom štetniku te su traženi savjeti za njegovo suzbijanje. Prisutnost ovog štetnika zabilježena je u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju. Najčešće štete primijećene su na zreloj rajčici, paprici i na grahu mahunaru. Proizvođačima je još uvijek ovaj štetnik nepoznat te mu ne poklanjaju dovoljno pažnje, iako je populacija spomenutih stjenica („zelenih kukaca“) ove godine bila velika.

Na intenzivnije širenje zelene stjenice utjecale su klimatske promjene odnosno globalno zatopljenje. Zelena stjenica je inače insekt tropskih i suptropskih područja. Godišnje može razviti i 4 generacije štetnika, a jedna ženka može položiti leglo sa više od 100 jaja. Iz njih se razviju ličinke, koje imaju nekoliko stadija razvoja. Štetu radi odrasla stjenica, koja bode te siše plodove. Suzbija se teško jer napada plodove pred berbu pa je primjena insekticida gotovo nemoguća, te u Hrvatskoj nema registriranih insekticida za povrće.

U svijetu se primjenjuje biološka zaštita protiv Nezare viridula primjenom prirodnih neprijatelja – muhe Trichopoda pennipes, koja parazitira na ličinkama i odraslom insektu. Primjenjuju se i osice Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja zelene stjenice.

Slika 1. Ličinke zelene stjenice na već oštećenom plodu rajčice (fotografija: proizvođača rajčice, upit poslan u kolovozu 2017.)

Slika 2. Zelena stjenica na grahu mahunaru (fotografija S. Dombaj) – na mahunama su vidljive okruglaste svjetlije lezije, mahune su uvinute i sitne

Slika 3. Štete od zelene stjenice na plodu paprike (foto S. Dombaj) –neravnomjerno sazrijevanje na zelenoj strani vidljiva oštećenja od sisanja stjenice

Slika 4. Štete od zelene stjenice na čaški paprike (foto S. Dombaj) – čaška je blijede, žučkaste boje

Slika 5. Prirodni neprijatelj zelene stjenice Trichopoda pennipes

Izvor:

https://en.wikipedia.org/wiki/Trichopoda_pennipes
http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/IN/IN14200.pdf

Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr.
Stručna savjetnica za hortikulturu

Pripremi za ispis