Objavljen novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima

U Narodnim novinama broj 69, od 14. srpnja 2017. godine objavljen je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojim se propisuju uvjeti uvoza i izvoza voća i povrća te način provođenja inspekcijskog nadzora i kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima stupa na snagu prvog dana od dana objave u »Narodnim novinama« odnosno u subotu 15. srpnja 2017., a njegovim stupanjem na snagu prestaju važiti odredbe Pravilnika o tržišnim standardima za voće i povrće (»Narodne novine« broj 157/13).
 
Prema odredbama ovoga Pravilnika fitosanitarni inspektori će provoditi inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti s tržišnim standardima voća i povrća u skladu s Provedbenom Uredbom Komisije (EU) br. 543/2011 i Provedbenom Uredbom Komisije (EU) br. 1333/2011 i izdavanje certifikata za voće i povrće.
 
Novina u odnosu na dosadašnji Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad. Prema odredbama novoga Pravilnika, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontrolirati će i voće i povrće koje se uvozi iz trećih zemalja, a koje podliježe samo općem tržišnom standardu, a to su:  trešnja, višnja, malina, kupina, ribiz, borovnica, brusnica, aronija, lubenica, dinja, tikvice, krastavac, patlidžan, kupus glavati (bijeli i crveni), kelj, cvjetača, luk (crveni i srebrenac), poriluk, mrkva i celer korjenaš.  
 
Inače, sve vrste voća i povrća moraju biti u skladu s općim tržišnim standardom, dok određene vrste voće i povrća zbog svoje specifičnosti podliježu i  posebnim tržišnim standardima – to su: jabuke, agrumi, kivi,  lisnata salata, endivija kovrčavog i ravnog lista, breskve i nektarine, kruške,  jagode, slatke paprike, stolno grožđe i rajčice.  Dakle, svo voće i povrće koje nije obuhvaćeno posebnim tržišnim standardima mora biti u skladu s općim tržišnim standardom.
 
Novim Pravilnikom uvodi se još jedna novost – naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja od sad iznosi 2.000,00 kuna za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Do sada je naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima iznosila 90,00 kuna.

Pripremi za ispis