Održano 16. natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije

Manifestacija je to koju je još 1995. godine pokrenula upravo Bjelovarsko-bilogorska županija, a kojoj se u međuvremenu u Hrvatskoj pridružile i ostale županije koje također održavaju natjecanje u oranju. Nastupilo je nešto manje natjecatelja orača nego prijašnjih godina i to u kategoriji pluga ravnjaka 7 natjecatelja, u kategoriji pluga premetnjaka 2 natjecatelja, a u oranju konjskom zapregom 5 natjecatelja.

Natjecanje je se održano u Velikoj Pisanici, na parceli PZ Velika Pisanica. Plasman orača je rezultat ocjena educiranih sudaca Savjetodavne službe BBŽ, a osim propisanih elemenata koje ocjenjuju suci tijekom oranja, mjerači dubine oranja prate ima li odstupanja od zadane dubine. Ove godine sudio je i bivši natjecatelj-orač s iskustvom nastupa na dosadašnjim natjecanjima, Željko Krapec (prošlogodišnji pobjednik u kategoriji pluga ravnjaka). Voditelj natjecanja je bio Ivan Ključec, djelatnik Savjetodavne službe iz Virovitičko-podravske županije.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs otvorio je 16. natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije i 8. natjecanje u oranju konjskom zapregom riječima: „Ovo natjecanje treba dati najbolje u modernom oranju, ali imat ćemo i jedan pogled u prošlost. To su naši orači koji oru konjskom zapregom, koji će pokazati kako su to radili naši stari“.

Pobjednici natjecanja su: u oranju plugovima ravnjacima Zoran Kosanović, u natjecanju s plugovima premetnjacima Zoran Piskač, dok je pobjednik u oranju s konjskim zapregama Ivan Despetović, koji će predstavljati našu Županiju na 15. natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati 2. rujna 2017. godine u Gradu Zagrebu.

Zahvaljujemo se PZ Velika Pisanica na ustupljenoj parceli, kao i svima koji su omogućili da se održi 16. županijsko natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije i 8. natjecanje u oranju konjskim zapregama.

Josip Komljenović, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis