Udruga seljaka Donja Stubica i Udruga voćara Krapinsko-zagorske županije Zagorski bregi na stručnom putovanju u Južnom Tirolu

U realizaciji ovog posjeta sudjelovala je Krapinsko-zagorska županija dodjelom financijske pomoći putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije u 2016. godini, te Grad Donja Stubica.

 

Panoramski pogled
Foto: Dragica Tresk Penezić

Kroz sva četiri dana boravka u Južnom Tirolu stručni vodič nam je bio jedan od najznačajnijih ljudi Tirolske poljoprivrede gospodin Kurth Werth, svjetski poznati specijalist za uzgoj jabuka, a ujedno i utemeljitelj Savjetodavne službe Južnog Tirola. Prije samog obilaska upoznao nas je s poljoprivredom u regiji. Južni je Tirol smješten u sredini Alpa, ali s južne strane tako da je alpska klima pod utjecajem Mediterana. Proizvodnja voća se odvija od 220 do 1000 m nadmorske visine. Proizvodnja jabuka je među najintenzivnijim proizvodnjama u Europi s 3000-4000 stabala /ha na podlozi M-9. Proizvode oko 1 200 000 t jabuka što čini 55% talijanske proizvodnje odnosno 12% europske proizvodnje.  Prosječna veličina nasada je od 2-2,5 ha i za većinu voćara (oko 60%) predstavlja dodatni izvor prihoda. Svi nasadi imaju anti-frost zaštitu, te su pokriveni mrežama protiv tuče. Vodeća sorta Zlatni delišes polako prepušta mjesto novijim sortama poput Gale, Breaburna, Fuji, Pink Lady i nekim drugim novim sortama koje se vode pod komercijalnim imenima. Svake se godine obnavlja oko 5% nasada jabuka. Zemlja je tražena, sve je iskorišteno, a cijena joj se kreće od 600 000 – 1 000 000 eura /ha. Porezno opterećenje poljoprivrednika je minimalno. Južni Tirol je regija u Italiji koja ima političku autonomiju i veliku ulogu ima lokalna vlast. Još stari austrijski zakoni sprečavaju dijeljenje posjeda i za to koriste pojam „closed farm“. Zadruge imaju ključnu ulogu i tradiciju od 1800. godine. Preko Zadruga se prodaje 90% jabuka. Zadruge su udružene u proizvođačke organizacije, a najpoznatije su VI.P i VOG. Već 60 godina uspješno koriste potpore EU. Imaju dobro organiziranu Savjetodavnu službu, Istraživački centar i edukaciju. Stabilna je regija i ima punu zaposlenost stanovništva. Zbog dobro organiziranog zadrugarstva malo voćara ima smisla za diversifikaciju, ali ima i takvih dobrih primjera.

Raspored meteoroloških stanica
Foto: Dragica Tresk Penezić

Imali smo priliku posjetiti Istraživački Centar za poljoprivredu i šumarstvo u Laimburgu koji zajedno sa Savjetodavnom službom i Zadrugama predstavlja stručnu podršku proizvođačima. Obišli smo i dio nasada u kojima provode razna istraživanja.

Uputa: pogledati link http://www.laimburg.it/en/default.asp

Ispred Istraživačkog Centra
Foto: Dragica Tresk Penezić

Bili smo u posjeti vinarskoj zadruzi Tramin u Termenu čiji osnivač je bio svećenik Christian Schrott 1898. godine. Zadruga danas ima jednu od najmodernijih vinarija koja je izgrađena od 2008.-2010. godine. Nakon obilaska vinarije imali smo mogućnost kušanja 5 njihovih vina, berba 2016.

Zgrada vinarije
Foto: Dragica Tresk Penezić

Članovi udruge prilikom posjete proizvođačkoj organizaciji VI.P u Latschu dobili su informacije o načinu rada organizacije (centralizirana prodaja, svaki tjedan predsjednici 7 zadruga  rade strategiju). Organizacija ima oko 1700 članova i pravilo je kod odlučivanja 1 član=1 glas. Polovica proizvoda ide u izvoz (53 zemlje), a polovica ostaje na domaćem tržištu. Osim konvencionalne (integrirane) proizvodnje imaju i organsku proizvodnju i ona je u porastu.

 

Oznaka kvalitete

Buba mare kao oznake kvalitete uvijek dolaze u paru. Značenje: crvena-garancija da su proizvodi prirodni, žuta – dobra kvaliteta, zelena – organska proizvodnja, roza – nešto niža kvaliteta.

Nakon toga smo posjetili najmoderniju zadrugu u Europi – MIVOR, koja ima 370 zadrugara i 1100 ha nasada jabuka. Prošli smo kroz moderno opremljene pogone za sortiranje i pakiranje, i imali priliku vidjeti potpuno automatizirano skladište visine 28 metara u kojem je u svakom trenutku dostupna svaka boks paleta jabuka.

Shematski prikaz skladišta-hladnjače

Na kraju drugog dana boravka posjetili smo LAG u Vinschgau i bili upoznati s projektom u Martelltau koji je imao tri odrednice za razvoj: proizvodnja jagoda, biatlon i aktivnosti vezane uz nacionalni park. Općina Martell nalazi se na 800 do 1800 m nadmorske visine i godišnje se u Dolini jagoda proizvede oko 600 t jagoda koje se trže po cijeloj Italiji.

Treći dan je započeo s posjetom obiteljskom gospodarstvu „Komiss“ koje se bavi proizvodnjom čipsa od jabuka, a suše i ostalo voće. Glavna sorta jabuka za proizvodnju čipsa je El star. Kroz 3 godine uložili su u pogon oko 150 000 eura i godišnje proizvedu oko 150 000 pakovanja po 50 grama čija cijena je 2,5 eura.

Pakiranje čipsa

Slijedeći nam je bio OPG „Fischerhof“ koji se bavi proizvodnjom grožđa, vina, jabuka, rakija i likera, te imaju sobe za iznajmljivanje. Krenuli su sa proizvodnjom od 300 litara, a sada proizvode 2000 litara alkohola godišnje.

Na gospodarstvu „Plegerhof“ uživali smo u različitom ljekovitom bilju na 800 m nadmorske visine. Iz ljubavi prema bilju sve je krenulo 1978. godine, da bi 1987. počela komercijalna proizvodnja, a od 1992. godine kažu da žive od uzgoja i prerade 80 različitih vrsta ljekovitog bilja. Osim toga proizvode i oko 500 različitih vrsta presadnica. Osnovni cilj im je proizvodnja od sjemena do biljke za tržište.

Prodajni prostor za prerađevine

U mljekarskoj zadruzi MILI prerađuje se mlijeko od 2646 kooperanata, godišnje se preradi oko 185 milijuna kg mlijeka. Prerađuju mlijeko samo od svojih proizvođača, ne kupuju ga i u tvornici u kojoj smo bili proizvode dnevno oko milijun jogurta. Farme prosječno imaju 12 krava. Dnevno 27 kamiona obiđe 1008 sabirnih mjesta i pri tome naprave oko 4051 km. Zadruga je socijalno odgovorna, radi se stroga kontrola mlijeka i zbog novih proizvoda prihodi im rastu. Otkupna cijena mlijeka je 0,55 eura.

Na slici proizvoda su stvarni farmeri

Zadnjeg dana boravka u Južnom Tirolu posjetili smo gospodarstvo u selu Altrei na oko 1000 m nadmorske visine, prometno malo izolirano koje se bavi proizvodnjom kave, pive, likera i začina od plave lupine, te izrada proizvoda od ovčje vune. Za one koji žele nešto više saznati dovoljno je da u tražilicu upišu pojam „Altrei coffee“.

I zadnje gospodarstvo koje smo posjetili bilo je gospodarstvo Learner mladog Stefana Köhla  na 1360 m nadmorske visine koje uzgaja 32 krave pasmine sivo alpsko govedo. Od mlijeka proizvodi razne vrste sireva kojeg 25% proda na kućnom pragu, 65% u lancima trgovina, a 10% ide u izvoz. Godišnje preradi oko 160 000 litara mlijeka. Obrađuje 45 ha zemlje od čega su 18,5 ha livade koje kose dva puta, 1 ha je neproduktivna površina, a ostalo su šume.

Gospodin Stefan u sirani

Na povratku kući i sada s malim vremenskim odmakom zaključak je svih članova Udruga da je boravak u Južnom Tirolu bio dojmljiv, da je svatko mogao naći neki detalj koji može primijeniti na svom gospodarstvu, da smo vidjeli kako izgleda dobro organizirana poljoprivredna proizvodnja, te je bilo prijedloga što bi vrijedilo prenijeti iz njihove organiziranosti u našu svakodnevnu proizvodnju.

Zahvaljujemo gospodinu Robertu Hadžiću iz Optimus savjetovanja d.o.o. i gospodinu Kurthu Werthu na odlično odabranom programu stručnog putovanja kao i na stručnom vođenju kroz sva četiri dana boravka u Južnom Tirolu.

Dragica Tresk Penezić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis