Održan skup hrvatskih povrćara

Organizator skupa je i ove godine bio Gospodarski list i novi partner Društvo agrarnih novinara Hrvatske, a suorganizatori su bili: Agronomski fakultet Zagreb, Poljoprivredni fakultet Osijek, Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Savjetodavna služba i Zajednica udruga hrvatskih povrćara (ZUHP).

Sama ideja, još prošle godine, potekla je od Gospodarskog lista i Savjetodavne službe, koja je bila velika podrška u ovom projektu, koji će po svemu sudeći postati tradicionalan.
Na otvorenju seminara pozdravnu riječ, u ime svih suorganizatora, uputio je prisutnima upravo ravnatelj Savjetodavne službe, Hrvoje Horvat, koji je u ime Službe primio i posthumno odlikovanje za djelatnika Savjetodavne službe i dugogodišnjeg tajnika ZUHP-a Dražena Čačića, dipl. ing. agr. Savjetodavna služba je bila i ostat će oslonac i promicatelj uzgoja povrća i povrćara, a ovakvi stručni skupovi su kruna zajedničkog rada – naglasio je ravnatelj Horvat u svom govoru.

Seminar se odvijao kroz plenarna izlaganja (2) i rad u četiri sekcije:

  • Plasman i trženje povrća: potencijal i razvoj novih tržišta.
  • Aktualnosti u proizvodnji povrća (noviteti i tehnološke inovacije, gnojidba, agrotehnika, zaštita…) – sekcija je dopunjena poster sekcijom.
  • Kako povećati konkurentnost proizvodnje i olakšati administrativne barijere?
  • Problematika navodnjavanja u povrćarskoj proizvodnji i zemljišna politika.

Svaka sekcija započela je s dva do tri uvodna izlaganja, nakon čega je slijedila panel rasprava sudionika okruglih stolova održanih u sklopu sekcija. Tako su u raspravama sudjelovali predstavnici različitih ministarstava i drugih institucija, koji direktno ili indirektno sudjeluju ili utječu na povrćarsku proizvodnju: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo financija, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Agencija za poljoprivredno zemljište, Agronomski fakultet Zagreb, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Poljoprivredni fakultet Osijek, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska udruga za navodnjavanje, Hrvatske vode, Savjetodavna služba, ZUHP, te predstavnici tvrtki, koji se bave povrćarskom proizvodnjom, kao što su: Agrofructus d.o.o., Podravka d.d., Bejo Zaden, Exotic King, Danon d.o.o., Osatina Grupa, Van Iperen International, Zeleni hit d.o.o. i dr.

Treba svakako naglasiti nekoliko važnih statističkih činjenica. Republika Hrvatska ne proizvodi dovoljno niti jedne vrste povrća za svoje potrebe. Za proizvodnju povrća koristi se svega 0,8 % od ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta (DZS, 2013.). Ipak, usprkos svim negativnim pokazateljima, u RH poljoprivreda i povrćarstvo predstavljaju temeljni sektor daljnjeg razvoja i zapošljavanja stanovništva.

Vrlo živa rasprava svih sudionika okruglih stolova na sekcijama te brojna pitanja velikog broja sudionika oba dana trajanja skupa pokazuju da je taj novi koncept održavanja stručnog skupa vrlo dobar i primjenjiv i za ubuduće, jer je tako omogućeno da i proizvođači, kojih je bilo dvjestotinjak, cijelo vrijeme aktivno sudjeluju i dobiju odgovore na neka pitanja i probleme s kojima se susreću u svojoj proizvodnji povrća, koja dobiva sve veći značaj u gospodarskoj djelatnosti hrvatske poljoprivrede, zahvaljujući iznimno povoljnim agroekološkim uvjetima za proizvodnju većine povrćarskih kultura te perspektive plasmana povrća na velikom domaćem, ali i zahtjevnom europskom tržištu.

mr. sc. Višnja Šimunović
Vladimir Novotny, univ. spec. pr.

Pripremi za ispis