Obavijest maslinarima! 10.06.2016.

Ovisno o sortimentu i položaju nasada može se kazati, kako je uglavnom završena oplodnja maslina u zadarskoj županiji i kako je plod tolike veličine kada je pogodan za odlaganje jaja druge generacije maslinina moljca (Prays oleae). Gdjegod  je on već veličine 4 -5 mm (otoci i priobalje), a tada se kod jačeg napada moljca vrše zaštitne mjere, dočim je u zaobalju (Ravni kotari) tek oplođen. Redovitim praćenjem druge generacije spomenutoga štetnika širom naše županije, na opažačkim mjestima se bilježi znatno jači intenzitet populacije za razliku od prethodne generacije.

Stoga maslinarima preporučujemo provedbu zaštitnih mjera uporabom jednog od navedenih pripravaka, a najbolje je to provesti, kada se stabiliziraju vremenske prilike (bez kiše i jačeg vjetra), u jutarnjim satima.  

Naziv SZB

BATURAD WP

BIOBIT WP

CALINOGOR

DECIS 2,5 EC

PERFEKTHION

ROGOR 40

CHROMOGOR

IMIDAN 50 WG

Pripravci BATURAD WP i BIOBIT WP imaju dozvolu u ekološkoj proizvodnji.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri), jer svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 31.08.2016. u Nadinskom blatu, od 08:00 -10:00 sati.

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.
E – mail: Ivan.Simicevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis