Obavijest ratarima! 04.05.2016.

Pšenice se nalaze u različitim razvojnim fazama ovisno o vremenu sjetve i sortimentu, ali većina će ih u  slijedećih nekoliko dana doći u fenofazu klasanja što je i idealno vrijeme za zaštitu lista i klasa od bolesti. Najavljene oborine i više temperature također će pogodovati nastanku bolesti vršnih listova i klasa što znatno djeluje na smanjenje prinosa.

Preporučamo proizvođačima da pregledaju svoje usjeve i ako je potrebno izvrše zaštitu od bolesti jednim od fungicida: Amistar 250 SC, Amistar Extra 280 EC, Amistar opti, Duett Ultra SC, Prosaro 250 EC, Falcon EC 460, Artea Plus EC i dr.

Također je važno pregledavati pojavu i stupanj zaraženosti s lemom-žitni balac (Oulema melanopus). Veće štete i zaraženost se očekuju s porastom temperature zraka. Ako je potrebno izvršiti zaštitu nekim od insekticida kao npr: Fastac 10 EC, Karate Zeon, Decis 2,5 EC, Lambda 5 EC i dr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, voditi evidenciju o tretiranju i pravilo zbrinutu ambalažni otpad.

Marijana Milušić dipl.ing.
E-mail: Marijana.Milusic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis