Održana VII manifestacija Maslinova ulja hrvatskog juga

Ovo je bio peti put za redom da hotel Radisson Blu & Resort ima priliku ugostit maslinare i uljare hrvatskoga juga s napomenom da je ove godine zbog organizacijskih razloga termin održavanja s uobičajenog konca veljače premješten dva mjeseca kasnije.

Kao i prethodnih godina, organizator događaja je bila Zajednica maslinara i uljara Dubrovačko – neretvanske županije uz pomoć suorganizatora Sveučilišta u Dubrovniku odnosno Zavoda za mediteranske kulture. U tome spomenuti Zavod ima presudnu ulogu jer prikuplja, laboratorijski analizira te senzorski ocjenjiva maslinova ulja pristiglih za natjecateljski dio manifestacije. Kvaliteta ovog posla još više dobiva na vrijednosti kada se zna da je laboratorij Zavoda akreditiran od Hrvatske akreditacijske agencije po normi ISO HR EN 17025 za obavljanje kemijske i senzorske analize maslinova ulja.

Sam program manifestacije standardno počinje terenskim dijelom gdje se u maslinicima odigrava učionica na otvorenom pri čemu maslinari proširuju svoja znanja o obavljanju maslinarske agrotehnika. Kao i prethodne godine učionica se odvijala u masliniku – bivšem auto kampu, sastavnom dijelu hotelskog kompleksa. Na početku druženja u masliniku je predstavljen berač maslina talijanskog proizvođača Jolly od strane njegova zastupnika da bi nakon toga u drugom djelu radionice uslijedile teme aktualne agrotehnike u maslinicima koje su prezentirali djelatnici Savjetodavne službe.

Potom se daljnji program manifestacije odvijao u kongresnoj dvorani  spomenutog hotela s pripadajućom prostorom ispred dvorane. Nakon pozdravnih riječi uzvanika i svečanog otvaranja manifestacije, uslijedila su stručna predavanja koja su po komentarima prisutnih interpretirali istima interesantne i aktualne teme. Predavanja je otvorio Marijo Car, viši stručni savjetnik, s temom mogućnosti uporabe novoregistriranih pripravaka za zaštitu maslina od bolesti „paunovo oko“. Potom je kolega Frano Mihlinić, stručni suradnik, prezentirao najvažnije značajke ekološke proizvodnje maslina, a voditeljica laboratorija Zavoda za mediteranske kulture, Sanda Desnica, dipl. ing. agr., upoznala prisutne s rezultatima istraživanja fenolnih sastojaka monosortnih ulja s krajnjeg juga Hrvatske. Završno predavanje pripalo je kolegi Žarku Kovačiću, višem stručnom savjetniku, koji je kroz svoju prezentaciju objasnio maslinarima koji ih sve koraci očekuju kod stavljanja maslinovih ulja u promet. Na koncu, stručni dio programa završen je prezentacijom rezultata ovogodišnjeg takmičarskog dijela manifestacije ponovo od strane voditeljice laboratorija Zavoda za mediteranske kulture Dubrovnik. Pri tome je istaknuto kako su i ove godine karakteristike ulja odraz uzgojnih uvjeta (suša, izostanak napada štetnika) koji su vladali u maslinicima hrvatskoga juga. Također je, na osnovu višegodišnjeg praćenja kemijskih i senzorskih parametara kakvoća ulja, uočljivo kako udio vrhunskih ulja konstantno raste te je ove godine dostigao svoju kulminaciju.

Stoga je svakako najisčekivaniji trenutak za maslinare bila dodjela priznanja za njihova ulja. Tako je treće mjesto osvojio Ante Mrgudić s Pelješca za ulje od oblice, a nagrada za drugo mjesto je otišla u Trsteno i to maslinaru Ivu Peričeviću također za ulje od oblice. Ista situacija je bila i kod dva najbolja ulja ove godine. Naime, prvo mjesto osvojio je Mato Radović iz Čilipa (Konavle) dok je apsolutni pobjednik, prvak ovogodišnje manifestacije maslinar Ivo Lopina iz Majkova (Dubrovačko primorje). Navedeno kazuje da je za razliku od nekih prijašnjih godina, ovogodišnja manifestacija protekla u dominaciji ulja od oblice. Vjerojatno je to rezultat prošlogodišnjih ekoloških uvjeta uzgoja koji su doprinijeli da ta ulja imaju ne toliko intezivniju koliko kompleksniju aromu (voćnost) te srednje jaku gorkost i pikantnost što je opet za posljedicu imalo vrlo ugodnu harmoničnost poželjnih senzorskih svojstava ulja. Bez obzira na ovogodišnje rezultate treba spomenuti kako su i ulja ostalih sorata (mezanica, murgulja, piculja i uljarica) također pokazala vrhunska svojstva što samo potvrđuje bogatstvo hrvatskog juga visoko vrijednim autohtonim sortama i uljima, a što opet daje zadaću i struci i maslinarima da ustraju u postizanju najboljih rezultata kako bi mogli biti konkurentni na  tržištu. Time je ova manifestacija ispunila svoju zadaću i kandidaturu da opstane kao jedna lijepa maslinarska tradicija na krajnjem jugu Lijepe naše.

Osim maslinara, godišnja priznanja dobile su neke udruge i institucije. Tako je Udruga maslinara Lumbarde dobila priznanje kao najaktivnija udruga članica Zajednice te za promicanje njenih interesa dok su Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku te Podružnica Savjetodavne službe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobili priznanje za nesebičan doprinos u organizaciji i provedbi ove manifestacije.

Na koncu je uslijedila degustacija najboljih ulja te ugodno druženje sudionika manifestacije uz večeru i glazbu u prelijepom prostoru hotela Radisson blu & Resort.

Marijo Car, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

 

Pripremi za ispis