Drugi susret Podbiokovskih i Zabiokovskih maslinara u Baškoj Vodi

Manifestacija je počela u Omladinskom domu, gdje se okupilo stotinjak maslinara iz općina Baška Voda, Brela, Makarska, Tučepi, Podgore, Zadvarja, Šestanovca, Omiša i Imotskog. Posebni gosti bili su predstavnici Maslinarske udruge Paičuša iz Piska.

Prvi, stručni dio programa bio je rezerviran za predavanja koja su održali Viša stručna savjetnica Lea Puharić Visković, sa temom Uzgoj smilja u masliniku i viši stručni savjetnik Bernard Bokšić sa temama o gnojidbi i prihrani masline, te o formiranju kotlaste krošnje masline. Odgovaralo se i na aktualna pitanja, vezana za gnojidbu i zaštitu maslina.

Drugi dio programa održan je u masliniku, gdje je praktično demonstrirana rezidba masline na rod i cijepljenje maslina.

Cijelo vrijeme trajanja susreta maslinara nekoliko OPG-a je posjetiteljima nudilo svoje proizvode, pa se je tu moglo kupiti sortnog maslinovog ulja, Biokovskog meda i kozmetičkih proizvoda na osnovi maslinovog ulja. Udruga maslinara Paičuša iz Piska, ponudila je na kušanje svoja maslinova ulja.

Poslužen je ručak za sve goste i posjetitelje, a cijelu manifestaciju pratili su lokalni muzičari i Dalmatinska pjevačka klapa Basca iz Baške Vode. Iz ugodnog druženja dalo se vidjeti da su masline i maslinovo ulje duboko usađeni u život kako Podbiokovskih, tako i Zabiokovskih maslinara.

Bernard Bokšić, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis