Stručno putovanje u Međimurje – edukacija za proizvođače i savjetodavce

Cilj stručnog putovanja je bio edukacija i upoznavanje s radom uspješnih lokalnih poljoprivrednika u jednoj od naših najnaprednijih županija te razmjena iskustava između proizvođača ali i savjetodavaca. Ovo putovanje je u potpunosti ispunilo cilj kroz obilazak i razgovore s 3 uzorna gospodarstva različitih vrsta proizvodnje: uzgoj svinja i prerada mesa, proizvodnja mlijeka s preradom kao i proizvodnja mlijeka za daljnju prodaju mljekari.

Prerada mesa

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Darka Đurana iz sela Slakovca u općini Nedelišće ima farmu svinja i objekt za preradu mesa. Gospodarstvo ima zatvoren ciklus proizvodnje; posjeduje prosječno dvadesetak krmača, sami poizvode hranu za svoje životinje koje sami prerađuju na svom gospodarstvu. Godišnje zakolju i prerade između 180 i 200 tovljenika. Sve svoje proizvode (meso, kobasice, namaz od slanine,…) OPG prodaje na kućnom pragu, gdje postoji i mogućnost degustacije mesnih proizvoda kao i vina iz vlastite proizvodnje. Pri završetku je i novi objekt za preradu mesa u sklopu kojeg se uređuje i kušaonica za 50 ljudi sa svim potrebnim minimalno tehničkim uvjetima i zahtjevima za objekte koji pružaju ugostiteljske usluge u seljačkom domaćinstvu – tipa kušaonice. To je objekt u kojem se gostima mogu pripremati i usluživati vina, voćna vina, proizvodi od vina ili voćnih vina, ostala alkoholna pića, naresci (suhomesnati proizvodi, sirevi i slično) i namazi koji se sljubljuju s tim pićima.

Već desetak godina gospodarstvo proizvodi i „meso ‘z tiblice“, autohtoni međimurski proizvod, koji se priprema prema tradicionalnoj recepturi iz svinjskog mesa (but, kare, kobasice, jezici,…). Oni se nakon obrade pohranjuju u tiblicu – tradicionalno je to bila okrugla drvena posuda u kojoj se meso konzervira u specifičnom obliku masti koja se u ovom području naziva „slanine“. To je slana, kuhana sitno narezana leđna slanina.

„Meso ‘z tiblice“ kao prehrambeni proizvod se trenutno nalazi u fazi zadnjih izmjena i dopuna specifikacije proizvoda te njegovog priznavanja oznakom zemljopisnog podrijetla. Zahtjeve za zaštitu proizvoda zajedno sa specifikacijom i drugim potrebnim dokumentima pregledava, procjenjuje i na njih daje mišljenje Stručno – operativna radna skupina za provedbu postupka zaštite naziva oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sukladno Uredbi (EU) br. 1151/2012 o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Stručno operativna radna skupina djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, a članovi su djelatnici samog ministarstva, djelatnici više stručnih službi te predstavnici znanstvene zajednice.

Prerada mlijeka

U sklopu stručnog putovanja posjetili smo i mini siranu obitelji Krnjak, Ines i Mirana. Riječ je o prvoj sirani koja proizvodi kravlji sir na području Međimurske županije. Druga sirana koja je odobrena pod posebnim uvjetima u toj županiji prerađuje kozje mlijeko. OPG Krnjak proizvodi tradicionalne i autohtone sireve iz visoko kvalitetnog kravljeg mlijeka koje dobiva isključivo na vlastitoj farmi u Belici. Moderna farma raspolaže s 40 muznih krava. Držanje je slobodno, a krave veći dio godine borave na pašnjacima ili u ispustima. U sklopu mini sirane obitelji Krnjak nalazi se i kušaonica sira za 30 osoba u kojoj posjetitelji imaju priliku degustirati sve njihove proizvode kao što su svježi sir i vrhnje, kuhane i polutvrde sireve kako obične tako i s dodacima i dimljene.

https://www.facebook.com/ines.krnjak

U ovoj sirani se također može kušati i kupiti „slatki sir“ koji je specifičan za ovu regiju kao i sir turoš, specijalitet međimurske kuhinje, tradicionalni proizvod ovog kraja koji se također planira zaštiti jednom od europskih oznaka poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Proizvodnja mlijeka

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Novak nalazi se u mjestu Sveti Urban u općini Štrigova, Gornje Međimurje – područje poznato po proizvodnji kvalitetnih vina. Gospodarstvo Novak posjeduje suvremenu, izvrsno uređenu i opremljenu farmu za 50 krava HF pasmine, izgrađenu 2008. godine iz Operativnog programa razvoja govedarske proizvodnje u RH. Pri izgradnji staje vodilo se računa o dobrobiti životinja te je za krave osigurano 15 ha ispusta oko farme, a telad se drži u individualnim boksovima. Muška telad se u zadnje vrijeme tovi do klaoničkih težina te je gospodarstvo dosta zadovoljno s rezultatima tova HF junadi s obzirom da je to ipak mliječna pasmina skromnih tovnih osobina. Hranidba se temelji na vlastitoj voluminoznoj krmi koja se proizvodi na 25 ha vlastite zemlje i 15 ha zemlje u zakupu. Zahvaljujući svemu navedenom kao i dobrom izboru kvalitetnih bikova za UO,  OPG Novak može se pohvaliti s godišnjom proizvodnjom od čak 10.000 kg mlijeka po kravi danas, a počeo je 2008. godine s oko 7.500 kg. Sve količine proizvedenog mlijeko, koje je I klase, otkupljuje mljekara Vindija.

Ovo stručno putovanje uvelike je koristilo svima koji su se odazvali – sirarima zagrebačke okolice kao i budućim prerađivačima mesa koji su započeli prve korake u toj iznimno zahtjevnoj proizvodnji jer su dobili priliku neposredno se uvjeriti kako rade i posluju njihovi kolege-poljoprivrednici iz druge, možemo reći i naprednije županije, te s kojim se problemima susreću i kako ih rješavaju.

Koristilo je i nama savjetodavcima kao dodatna edukacija o naprednijim tehnologijama i proizvodnjama s kojima se ne susrećemo na svom terenu ali su nam u zadnje vrijeme itekako potrebna jer je sve veći broj gospodarstava koja žele diversificirati svoju primarnu proizvodnju zbog ostvarivanja većih prihoda i prijeko su im potrebni razni stručni savjeti i informacije o tome.

Zahvaljujemo se kolegicama Valeriji Čižmak i Mirjani Bengeri iz Čakovca na uloženom trudu i nesebičnoj pomoći oko organizacije posjete njihovim uzornim gospodarstvima koja mogu bez bojazni, ponijeti i titulu „oglednih gospodarstava“.

Marina Morović, mag. ing. agr.,
stručno osposobljavanje
Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis