24. državna izložba malih životinja u Bjelovaru

Za uzgajatelje malih životinja to je prilika da provjere pred stručnim ocjenjivačima uzgojnu vrijednost svojih životinja. Za nas ostale u Lijepoj Našoj to je banka gena naših izvornih pasmina. Svakom novom izložbom povećava se broj izloženih jedinki i broj uzgajivača, tako da je na ovom sajmu bilo 306 uzgajatelja i 2573 izložene jedinke.

Prva izložba malih životinja održana je 1991. godine u Bjelovaru u školsko-sportskoj dvorani. Bez obzira na probleme uspješno se održava na Bjelovarskom sajmu već 24. puta. Ova izložba osim predstavljanja najboljih kljunova i drugih izložbenih primjeraka kunića, zamoraca i drugih malih sisavaca je specijalan događaj stanovnika Bjelovara, posebno osnovnoškolaca koji svake godine organizirano posjećuju ovaj veliki sajam malih životinja.

Osim peradi i kunića koji su od prvih dana prošle godine pojavili su se i zamorci. Ove godine izložene su i patuljaste koze. Na ovoj izložbi dodijeljene su 143 nagrade i to: golubovi – 92 šampionskih titula, domaća perad – 19 šampionskih titula, ptice – 5 šampionskih titula, kunići- 18 šmpionskih titula, zamorčići – 11 titula.

No najvažnija stvar svih udruga uzgajatelja malih životinja i takovih sajmova što se nisu izgubile naše autohtone pasmine peradi i drugih malih životinja. Ove godine posebnu pažnju privukle su križevačka kukmica i međimurska kokoš koje su na redu za priznavanje izvornosti. Te su pasmine stvarane prije više od 100 godina, a u ovom industrijskom dobu intenzivne poljoprivrede izgubile su gospodarski značaj, a baština je bila zaboravljena.

Darija Marković, dipl. ing. agr.,
Viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis