Radost Božića uz ukrasno grmlje i voćke u cvijetu

Grančice se mogu odrezati s ukrasnog grmlja i voćaka koje već u jesen imaju razvijene pupove poput forzicije, trešnje, šljive, jabuke, ribiza, drijenka i trnjine. Tako forzicija, koja se smatra vjesnikom proljeća jer prije procvjeta nego li lista, za Božić cvjeta prekrasnim zlatnožutim cvjetićima.

Slika 1. Ukrasni grm forzicije (Preuzeto: www.floridata.com)

Grančice treba staviti u vazu, najprije u hladnu vodu. Vazu je poželjno držati na osvijetljenom mjestu koje nije izloženo propuhu. Za tri do četiri tjedna pojavit će se nježni pupoljci. Od tada treba dodavati mlaku vodu kako bi svi pupoljci istovremeno procvjetali.

Slika 2. Radost Božića uz zlatnožute cvjetove forzicije
(Preuzeto: www.washacadsci.org)

Blagdan sv. Barbare povezan je i s adventskim običajima te se smatra da je ona jedna od adventskih glasnica koja naviješta Božić. Na njen spomendan, u području njemačkog govornog područja sije se i pšenica. Obzirom da se kod nas pšenica sije na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, devet dana kasnije i da nemamo običaj rezanja grančica voćaka ili ukrasnog grmlja, nije na odmet pogledati u „susjedstvo“ i zahvaljujući običajima uljepšati nadolazeće blagdane.

Slika 3. Božićna pšenica  (Preuzeto: www.hr.wikipedia.org)

Pšenica i procvjetale grančice za Božić simboliziraju novi život koji se daruje ljudima po rođenju Isusa Krista ali i obnovu života, odnosno skoro ponovno buđenje prirode u proljeće, plodnost i blagostanje što u vrijeme blagdana svi priželjkujemo.

mr. sc. Marija Ševar
viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis