Rakije, sir i druge delicije u Pušći

Pušća je mala, pitoma općina s oko 2.500 stanovnika razbacanih po okolnim brežuljcima u 12 naselja, a nalazi se desetak kilometara udaljena od Zaprešića u smjeru Klanjca (prema Sloveniji).

Poljoprivredni božićni sajam u Pušći održan je prvi puta 2004. godine u skromnom prostoru društvenog doma, a cilj mu je bio potaknuti promociju tradicije, običaja, kulture poljoprivrednih proizvoda ovog kraja. Kroz godine se sajam širio i obuhvaćao sve veći broj izlagača te je poprimio i međunarodni karakter jer mu se odazivaju i proizvođači iz susjedne Slovenije.

O OCJENJIVANJU SIRA

Organizator izložbe i ocjenjivanja sira je Udruga malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“, a pokrovitelj je župan Zagrebačke županije dok su suorganizatori Savjetodavna služba i Općina Pušća. Ocjenjivanje je održano 1. prosinca 2015. godine u Pušći.

Sireve je ocijenilo stručno povjerenstvo u sastavu:

  1. Prof. dr. sc. Samir Kalit, predsjednik
  2. Prof. dr. sc. Rajka Božanić, član
  3. Danijel Mulc, dipl. ing., član
  4. Višnja Krapljan, dipl. ing., član
  5. Anđelka Pejaković, dipl. ing., član

Tehničku pomoć ocjenjivačima se pružili domaćin – kolega savjetodavac Manuel Čičko i Marina Morović – kolegica na stručnom osposobljavanju u Savjetodavnoj službi.

Stručno povjerenstvo je ocijenilo 42 uzorka  od čega je 36 uzoraka sira i 6 uzoraka kiselog vrhnja.

Prema kategorijama sireva s obzirom na udio vode u bezmasnoj tvari sira, konzistenciju i građi bilo je: 17 uzoraka u kategoriji svježih sireva, 5 uzoraka u kategoriji mekih sireva, 14 uzoraka sira u kategoriji polutvrdih sireva od čega je 13 kuhanih sireva i 2 polutvrda sira sa sirilom i zrenjem.

Od 42 uzorka sira je s obzirom na vrstu mlijeka od koje se proizvode bilo 39 kravljih sireva i 3 kozja sira.

Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sustavu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“.

Dodijeljeno je ukupno 40 odličja i to 26 zlatnih, 11 srebrnih i 3 brončana.

Senzorna ocjena obuhvaćala je ocjenu vanjskog izgleda sira, mirisa, stanje sirnog tijesta (konzistencija), okusa sira. Značajka ovog ocjenjivanja je dosta velika ujednačenost kvalitete te općenito visoka kvaliteta proizvoda što govori i ukupan broj odličja kao i visok postotak zlatnih odličja.

Zaključak stručnog povjerenstva je da je i ovogodišnje ocjenjivanje bilo uspješno. Očito je da svi proizvođači koji su svoje sireve predali na ocjenjivanje poštuju osnovne kriterije kakvoće mlijeka koje koriste za preradu u sir.

O OCJENJIVANJU RAKIJA

Organizator izložbe i ocjenjivanja rakija je Općina Pušća, pokrovitelj je župan Zagrebačke županije, a suorganizator je Savjetodavna služba. 11. ocjenjivanje rakija Zagrebačke županije je održano 19. studenog 2015. godine u Pušći, a ocijenjeno je ukupno 23 uzoraka rakija i likera.

Rakije je ocijenila stručna komisija u sastavu:

  1. Vesna Jurak, dipl. ing., predsjednik
  2. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj, član
  3. mr. sc. Vlasta Rubeša Vili, član

Sukladno Pravilniku o ocjenjivanju rakija Zagrebačke županije, a prema 20-bodovnom sustavu ocjenjivanja stručna komisija je dodijelila 23 odličja od čega 4 zlatnih, 12 srebrnih, 5 brončanih i 2 priznanja.

Organoleptička ocjena obuhvaćala je ocjenu boje, bistroće, okusa i mirisa rakija i likera.

Pozivamo sve ljubitelje domaćih delicija da posjete 12. Poljoprivredni božićni sajam u Pušći u subotu i nedjelju, 5. i 6. prosinca 2015.

POZIVNICA

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
Manuel Čičko, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis