Održan 8. međunarodni kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva

Hrvatsko agronomsko društvo na skupu je dodijelilo priznanja „Zlatno sjeme“ Bc Institutu d.d. Zagreb za hibrid Pajdaš, za najveće količine deklariranog hibrida kukuruza 2014/2015 godine za tržište Republike Hrvatske, prema podacima Hrvatskog zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo, zatim Poljoprivrednom institutu Osijek, za najrašireniju sorta soje u Republici Hrvatskoj, za sortu Ika i tvrtki Hrvatski duhani d.d. iz Virovitice u kategoriji najvećeg proizvođača sjemena duhana u Republici Hrvatskoj.

U sklopu kongresa, održan je okrugli stol na temu: „Aktualni sortiment pšenice i kodeks otkupa žitarica“. Doprinos raspravi dala je kolegica Suzana Pajić kroz prezentaciju: „Reakcija različitih sorata pšenice na kasnu gnojidbu UAN-om“. Nakon ovogodišnjih, prvih iskustava primjene kodeksa pri otkupu pšenice, u iznošenju prijedloga s ciljem postizanja veće kvalitete proizvedene pšenice, ali i usklađivanja razlike u cijeni kg pšenice sukladno razredima kvalitete uključili su se agronomi – oplemenjivači i selekcioneri, znanstvenici, tehnolozi u proizvodnji, savjetodavci i otkupljivači.

Osim Suzane Pajić, na kongresu su sudjelovali službenici Savjetodavne službe: Siniša Hrgović, Mara Bogović, Marijana Lemić i Tatjana Međimurec.

mr. sc. Tatjana Međimurec
viši koordinator za ratarstvo

Pripremi za ispis