U Danskoj je 3. – 4. listopada održano 62. svjetsko natjecanje u oranju

Fotografija 1: Natjecanje – prvi dan, strnište

Republiku Hrvatsku predstavljali su pobjednici 12. državnog natjecanja u oranju održanog u Požegi prošle godine, Tomislav Kuharić iz Vinipotoka (općina Lobor, Krapinsko-zagorska županija) u kategoriji natjecanja plugom ravnjakom i Milenko Hrgović iz Vaške (općina Sopje, Virovitičko-podravska županija) u kategoriji natjecanja plugom premetnjakom. Osim natjecatelja orača, članovi hrvatske ekipe, koji su u Danskoj predstavljali „Lijepu našu“, su predsjednik Svjetske oračke organizacije, Tugomir Majdak i trener reprezentacije i sudac, Siniša Hrgović.

62. svjetsko natjecanje u oranju održano je u organizaciji WPO i Organizacije mladih poljoprivrednika Danske (Landbo Ungdoms) te uz pokroviteljstvo danske Vlade. Natjecanje je posjetio princ Joachim, a otvorio ga je predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO), Tugomir Majdak. Za potrebe natjecanja i pratećih sadržaja korišteno je 150 ha poljoprivrednih površina obitelji Jonna i Bjarne M. Nielsena u Vestbou, blizu grada Thisted, u neposrednoj blizini njihove farme, na sjeveru poluotoka Jutland. Ovaj je poljoprivrednik nekad i sam kao natjecatelj sudjelovao na svjetskim natjecanjima u oranju. Danas sa svojom obitelji godišnje utovi 52.000 odojaka, a osim proizvode mlijeka na farmi sa stotinjak muznih krava. Obitelj obrađuje oko 500 ha poljoprivrednih površina na kojima uzgaja žitarice (pšenica, ječam) i krmne kulture (trave, kukuruz za silažu).

 

Fotografija 2: Farma obitelji Nielsen

 

Fotografija 3: Farma obitelji Nielsen, natjecateljska parcela neposredno uz farmu

 

Fotografija 4: 62. svjetsko natjecanje u oranju

Na natjecanju je ove godine sudjelovalo ukupno 57 orača iz 29 država svijeta: Australije, Austrije, Belgije, Češke, Danske, Engleske, Estonije, Finske, Francuske, Hrvatske, Kanade, Kenije, Kosova, Litve, Nizozemske, Norveške, Novog Zelanda, Njemačke, Republike Irske, Republike Južne Afrike, Rusije, SAD-a, Sjeverne Irske, Slovenije, Škotske, Španjolske, Švedske, Švicarske, i Wales-a. Među natjecateljima je ravnopravno sudjelovala jedina predstavnica nježnijeg spola, Barbara Klaus iz Austrije. Iz svake zemlje-sudionice natjecala su se po dva natjecatelja: jedan klasičnim plugom i jedan plugom premetnjakom, izuzev Norveške koja je imala predstavnika samo u kategoriji ravnjaka, a iz Švicarske i Rusije su se obojica orača natjecala u kategoriji pluga premetnjaka. Tako se klasičnim plugom natjecalo ukupno 27 natjecatelja, a plugom premetnjakom 30 natjecatelja. Pridržavajući se strogih kriterija svjetske oračke organizacije, trudeći se zadovoljiti sve zadane elemente natjecatelji su pokazali pravo majstorstvo u vještini oranja. Naš predstavnik u kategoriji natjecanja plugom ravnjakom, Tomislav Kuharić plasirao se na 20. mjesto dok je Milenko Hrgović zauzeo 25. mjesto u kategoriji natjecanja plugom premetnjakom. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Eamonn Tracey iz Republike Irske u kategoriji ravnjaka, a Andrew Mitchell, stariji iz Škotske u kategoriji premetnjaka.

Natjecanje se odvijalo dva dana, prvi dan na strništu, a drugi dan na zatravnjenom terenu (tratini). Radi vrlo guste magle tijekom čitavog dopodneva drugog dana natjecanja, sam početak natjecanja na tratini odgođen je za gotovo puna dva sata. Konačan plasman odnosi se na zbroj osvojenih bodova na natjecanju tijekom oba dana natjecanja. U tablici su prikazani osvojeni bodovi po kategorijama za sve natjecatelje u oba dana.

 

Fotografija 5: Tomislav Kuharić na strništu – ravnjak

 

Fotografija 6: Milenko Hrgović na tratini – premetnjak

Tablica: Ukupni rezultati 62. Svjetskog natjecanja u oranju, Danska, 3. – 4. 10. 2015.

Uz površine na kojima se održavalo samo natjecanje, održala se izložba starih strojeva, ali i suvremene poljoprivredne mehanizacije.

Fotografija 7: Izložba stare mehanizacije

Fotografija 8: Nova mehanizacija

Najava 63. svjetskog natjecanja u oranju

Republika Hrvatska je mlada članica Svjetske oračke organizacije. Primljena u članstvo WPO-a u rujnu 2004. godine, čime je stekla pravo da s dva prvoplasirana natjecatelja na državnom natjecanju naredne godine sudjeluje na svjetskom natjecanju u oranju. Tako su pobjednici ovogodišnjeg 13. državnog natjecanja u oranju, održanog 5. rujna ove godine u Suhopolju, Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije stekli pravo da iduće godine predstavljaju Republiku Hrvatsku na 63. svjetskom natjecanju u oranju sredinom rujna u Engleskoj, u Yorku. Republika Hrvatska danas je ravnopravna članica Svjetske oračke organizacije čiji je slogan "Pax arva colat" (Neka mir kultivira naša polja).

Fotografija 9: Spomenik mira i zastave svih zemalja učesnica na 62. svjetskom natjecanju u oranju u Danskoj.

Predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO) Tugomir Majdak, već je obišao poljoprivredne površine i ostale kapacitete u Yorku i okolici. Tom prilikom potpisao je ugovor kojim je službeno potvrđeno domaćinstvo 63. svjetskog natjecanja na poljoprivrednom gospodarstvu Rogera Hobsona koji obrađuje ukupno oko 800 ha poljoprivrednih površina od kojih je 400 ha proizvodnja mrkve (najveći je proizvođač mrkve u Engleskoj), a preostalih 400 ha proizvodnja žitarica.

mr. sc. Tatjana Međimurec,
Savjetodavna služba

Pripremi za ispis