Preporuka poljoprivrednim proizvođačima za sjetvu certificiranog sjemena

Sjetvom certificiranog sjemena proizvođaču se jamči sortna pripadnost i minimalno propisani zahtjevi kakvoće kao što su čistoća, klijavost i zdravstveno stanje.

Na sjetvenim površinama gdje se koristi nedorađeno i necertificirano sjeme (tzv. tavanuša) pogoduje se razvoju i širenju zaraznih bolesti i korovskih vrsta, te dolazi do značajnog smanjenja prinosa po jedinici površine.

Uzgoj nedorađenog sjemena (tavanuše) dozvoljen je iznimno uz uvjet ispitivanja sjemena prije sjetve u ovlaštenom laboratoriju na prisutnost spora Tilletia spp., što je propisano Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i iskorjenjivanje smrdljive snijeti – Tilletia spp. (»Narodne novine«, broj 80/2013). Dakle, sjeme biljaka domaćina štetnog organizma Tilletia spp. može se sijati, no sjeme mora biti zdravstveno ispravno što se jamči potvrdom o obavljenom laboratorijskom testiranju na prisutnost spora Tilletia spp.

Sjetvom certificiranog sjemena, izborom sorte i pravilnom primjenom agrotehnike utječe se na sadržaj proteina koji je odlučujući parametar prilikom određivanja razreda kvalitete sukladno Kodeksu otkupa žitarica i uljarica.

Ministarstvo poljoprivrede preporučuje sjetvu certificiranog sjemena, a ne nedorađenog sjemena (tavanuše), jer je sjetva kvalitetnog i certificiranog sjemena garancija uspješne proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede

Pripremi za ispis