Obavijest maslinarima 22.09.2015.

Upozoravamo maslinare, kako su nakon kiše proteklog vikenda i znatno nižih temperatura stvoreni  povoljni uvjeti za pojavu i širenje uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina).

Stoga preporučujemo provedbu zaštitnih mjera u svim rodnim maslinicima širom županije uporabom pripravka NEORAM WG, čija je karenca 15 dana.

Mlade, nerodne nasade može se tretirati i s jednim od sredstava duže karence:

CUPRABLAU-Z

DIFCOR

NATIVO 75 WG

NORDOX 75 WG

STROBY WG

Maslinina muha (Bactrocera oleae) se na poziciji Petrčane lovi pojačanim intenzitetom. Na ostalim pozicijama širom županije lov je i dalje niskog intenziteta. Stoga preporučujemo maslinarima sa zapadnog dijela županije (Kožino, Petrčane, Zaton, Nin, Privlaka, Vrsi) neka češće obilaze svoje maslinike, uzorkuju plodove, te po potrebi provedu kurativnu zaštitu s pripravkom DECIS 2,5, čija je karenca svega 7 dana. Opravdano je provesti takovu zaštitu samo u slučaju ako se utvrdi više od 10 % uboda muhe. Do tada, kao i za sve ostale maslinare širom županije, vrijedi ranije dana preporuka vezana za organiziranu primjenu tzv. „preventivne metode“ uporabom zatrovanih mamaca:

SUCCESS BAIT ili INSEKTICID (aktivna tvar DIMETOAT) + BUMINAL ili ECO TRAP VREĆICE

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
E – mail: Ivan.Simicevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis