Izložba ovaca Gažul – otok Brač 2015.

Izložba je održana u nedjelju 26. srpnja na nekad čuvenom pastirskom staništu Gažul, nadomak Vidove gore najvećeg vrha jadranskih otoka. Na sajmu je bilo najviše ovaca jer je Brač poznat po ovčarskoj tradiciji i trenutno na otoku obitava oko 20 000 ovaca. Predstavnici udruge Vidova gora upoznali su nazočne sa postupkom brendiranja bračke janjetine, sira i vitalca (specijalitet od janjećih iznutrica pečen na špici). Uz ovce na izložbi su predstavljeni i konji, magarci, pulad, kobile i njihova ždrjebad, i po prvi puta krave.

Nagrada „zlatno zvono“ za najboljeg ovna pripalo je Anti Dubravčiću, drugu nagradu dobio je Matko Franulić, a treću Ante Filipi obojica iz Nerežišća.

Prvu nagradu za kolekciju ovaca zaslužio je Ante Filipi, druga nagrada je pripala Radojki Gospodnetić iz Nerežišća, a treća Juroslavu Marineliću iz Gornjega Humca.

Ovo tradicionalno događanje privuklo je brojne sudionike te domaće i inozemne turiste kojima je to bila posebna atrakcija. Na sajmu su se okupili i čuveni „barataši“ odnosno trgovci stokom krupnog zuba koji su malo trgovali jer se nitko nije htio odreći najboljih grla.

Natjecateljski dio sajma je završio cjelodnevnim druženjem u ugodnoj hladovini „Bežmekovog“ stana na nadmorskoj visini uz bogatu ponudu bračkih specijaliteta.

Savjetodavna služba Splitsko-dalmatinske županije
Milan Jakovčić, dipl.inž.
stručni savjetnik u Ispostavi Brač

Pripremi za ispis