13. natjecanje orača Zagrebačke županije

Suorganizatori natjecanja koji su financijski potpomogli ovu manifestaciju.su Zagrebačka županija – Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, te LAG Zrinska gora-Turopolje i LAG Vallis colapis, a samo natjecanje se odvijalo na parceli domaćina OPG Cerovski Ivice.

Nakon što je prisutnima u ime Zagrebačke županije pozdravnu riječ uputila pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, gospođa Zlata Filipović, natjecanje je otvorio Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno jedanaest natjecatelja. Od toga ih je pet sudjelovalo u kategoriji plugova ravnjaka – Marko Cvetković (prvo mjesto), te dalje redom Stjepan Šafranić, Josip Musil, Goran Binder i Željko Ceković, dok se u kategoriji plugova premetnjaka natjecalo šest natjecatelja – Mario Filipčić – prvo mjesto i redom Stjepan Ličko, Ivica Cerovski, Ivan Dianežević, Stjepan Antolčić i Josip Cerovski.


Prema odluci UOZŽ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na državnom natjecanju u oranju 2016. odine, koje će se održati u Zagrebačkoj županiji.

Ovogodišnji pobjednici bili su pobjednici i prošle godine, te su oni natjecatelji koji će predstavljati Zagrebačku županiju na ovogodišnjem 13. natjecanju u oranju RH u Suhopolju.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Joško Bubalo,  Dalibor Zima i Darko Antonima, a mjeritelji dubine oranja bili su Marijan Mavračić i Marija Prnjak. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.

Tijekom natjecanja održan je prikaz oranja konjskim zapregama koje je prezentirao Tomislav Dvorneković, a šlajs klada prikazao je Vedran Pereković.

Osim priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima i diploma za tri prvoplasirana natjecatelja u obje kategorije,  natjecatelji su nagrađeni materijalnim nagradama naših sponzora kojima se ujedno i zahvaljujemo:

Bc INSTITUT d.d. Zagreb, PIONEER SJEME d.o.o., CIPRO d.o.o., Poljoprivredni institut Osijek, KWS Sjeme d.o.o., RWA, AgroChem MAKS, STOCKTON – Ivanić Grad, Monsanto – Dekalb, ZAGREBAČKI HOLDING – Zagrebačke ceste d.o.o.

Medijski pokrovitelji natjecanja su Reporter Velika Gorica, City Radio – Velika Gorica i Radio Samobor.

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Zagrebačke županije koji su svojim radom i trudom  omogućili ovo natjecanje.

Dario Padro, dipl. ing. agr.
Rukovoditelj Podružnice Grada Zagreba – Savjetodavna služba
Predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije

Pripremi za ispis