Njega trajnica u srpnju

Za trajnice se općenito smatra da zahtijevaju malo posla oko održavanja. No i u njihovom uzgoju, ako želimo postići svu njihovu ljepotu, potrebno im je posvetiti punu pažnju i obaviti određene mjere njege.


Najvažnija mjera u njezi trajnica je redovito zalijevanje, posebno u ovim ljetnim, vrućim mjesecima. Preporuča se zalijevanje obaviti u ranim jutarnjim satima ili kasno navečer, kada je gubitak vode hlapljenjem manji. Tada je i smanjena mogućnost pojave ožegotina na vlažnom lišću.

Potrebno je redovito te na vrijeme uklanjati korov. Borbu protiv korova olakšat će malčiranje. U tu svrhu mogu se koristiti različiti materijali za nastiranje kao što su usitnjena kora drveta, ostaci pokošene trave itd. Malčiranjem se postiže višestruka korist. Osim što na taj način suzbijamo korov, reguliramo vlažnost tla i poboljšavamo strukturu tla.

U srpnju radi stvaranja novih izbojaka do zemlje treba orezati slijedeće vrste trajnica: Trollius (planinčica), Erigeron (hudoljetnica), Chrysanthemum (proljetna i ljetna ivančica). Odmah nakon cvatnje Delphinium (kokotić) reže se 10 cm iznad tla, kako bi se osigurala njegova ponovna cvatnja. Zemlju je nakon toga potrebno prorahliti i pognojiti. Gnojiti se mogu i one vrste koje cvatu u jesen kao što je Aster novi-belgii (jesenski zvjezdan). Ostale trajnice u ovo vrijeme ne smijemo više gnojiti jer nije vrijeme za stvaranje novih izbojaka i  biljke moraju dobro dozoriti da zrele uđu u zimu.


U kolovozu mogu se dijeljenjem razmnožavati Iris (perunika) i Paeonia (stari božuri).

Naše trajnice mogu obolijevati od biljnih bolesti. Česta je pojava pepelnice, a mogu biti i napadnute od štetnika poput lisnih uši. Stoga je potrebno voditi računa i o pravovremenoj zaštiti ukoliko se ukaže potreba.

I na kraju ali ne manje važno, da bi se osigurala redovita cvatnja i uredan izgled, potrebno je redovito odstranjivati ocvale cvjetove.

Ljiljana Šepak, dipl.inž.agr.
Viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis