OBAVIJEST TRŽNIM PROIZVOĐAČIMA MRKVE, PERŠINA I CELERA KORIJENAŠA 22.07.2015.

Posljednja preporuka za zaštitu korijenastog povrća je upućena početkom mjeseca srpnja o.g., odnosno prije 19 dana! U spomenutom smo razdoblju na lokalitetima uz rijeku Dravu zabilježili sparno i vrlo vruće vrijeme! U protekla je tri tjedna tijekom mjeseca srpnja o.g. zabilježeno čak 18 dana tijekom kojih su najviše dnevne temperature bile veće od +30°C a pritom je u dva navrata zabilježeno +37,4° (7.7. 2015.) i +37,3°C (19.7. 2015.) (mjerni uređaj "iMetos" na lokalitetu Orehovica uz akumulaciono jezero HE Čakovec)! Prosječna vlažnost zraka u protekla tri tjedna na istom lokalitetu iznosi čak 88,2 %!

Senzori vlaženja lišća bili su aktivni od 8.-14. srpnja o.g., kada je na istom lokalitetu zabilježeno 17,4 mm kiše, noći su tada bile nešto "svježije" sa vrijednostima od +10,6° do +18,0°C pa je zabilježeno zadržavanje vlage na biljnim organima u trajanju 2.800 minuta! Noćne su temperature posljednjih 8 dana u rasponu od +18° do +20°C, pa jutarnja rosa nije izražena!  

Globalno sunčano zračenja je vrlo izraženo, pa je ukupno tijekom mjeseca srpnja o.g. na lokalitetu Orehovica zabilježeno 134.150,0 W/m²!

Zbog tako ekstremnih uvjeta usjevi korijenastog povrća: mrkve, peršina i celera se moraju redovito navodnjavati (najčešće kišenjem ili orošavanjem).

Pritom bilježimo povoljne uvjete za razvoj gljivičnih bolesti iz skupine pjegavosti i paleži lišća korijenastog povrća (Alternaria, Septoria), naročito u poljima mrkve, peršina i celera korjeneša, pa je na netretiranim i slabije zaštićenim poljima već sredinom srpnja zaraza lišća mrkve i celera bila veća od 50 %! Rana i jača pojava bolesti lišća korijenastog povrća značajno umanjuje prinose, a već slabija pojava lisne pjegavosti celera onemogućuje prodaju lišća kao začinske namirnice. Snažnom razvoju ovih bolesti korijenastog povrća pogoduje noćno vlaženje lišća oborinama ili jutarnjom rosom i topli dani s temperaturama +28 ili više ºC, te su potrebne redovite višekratne preventivne mjere zaštite.

U narednim danima očekujemo najviše dnevne temperature blizu +35°C, a moguće nove oborine najavljene su početkom narednog tjedna (27. i 28. srpanj o.g.).

Tablica 1. Mogući izbor fungicida za zaštitu mrkve od uzročnika bolesti lišća:

Fungicidi

Dithane DG Neotec

palež lišća, plamenjača

2,1 kg/ha

K=30 dana

Nativo WG

palež lišća, pepelnica, bijela trulež

0,3 kg/ha (3x) (minimalno 21 dan između pojedinih aplikacija!)

K=21 dan

Score 250 EC

pepelnica, palež lišća

0,3-0,5 lit./ha (3x) (najkraći razmak između prskanja 12-18 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

palež lišća i pepelnica

0,8-1,0 lit./ha (2x) (razmak 10-14 dan)

K=14 dana

Difkor EC

palež lišća, smeđa pjegavost, pepelnica i hrđa

0,4-0,5 lit./ha

K = 14 dana

Signum DF

palež lišća, pepelnica

0,75-1 kg/ha (2x)

K = 14 dana

Ortiva Top SC

pepelnica, palež lišća, crna pjegavost korijena

0,8-1,0 lit./ha (2x)

K = 14 dana

Quadris SC

palež lišća mrkve

1,0 lit./ha (4x) (minimalni razmak između tretiranja 7 dana)

K=14 dana

Tablica 2. Neka sredstva za zaštitu bilja u CELERU protiv štetnih organizama:

Fungicidi

Dithane DG Neotec

siva pjegavost

2,1 kg/ha

K=30 dana

Score 250 EC

siva pjegavost

0,3-0,5 lit./ha (4x) (razmak između tretiranja 14 dana)

K=14 dana

Difkor EC

koncentrična  pjegavost, pjegavosti, pepelnica, hrđa

0,4-0,5 lit./ha

K=14 dana

Ortiva SC

siva pjegavost

0,8-1,0 lit./ha

K=14 dana

Insekticidi

Vertimec EC

Kraft EC

grinje, tripsi, muhe lisni mineri

0,3-1,2 lit./ha (2x) (razmak između tretiranja 7-10 dana)

K=10 dana

Karate Zeon MC

Lisne uši i drugi insekti

0,15 lit./ha

K=3 dana

Tablica 3. Neka sredstva za zaštitu bilja u PERŠINU pri suzbijanju uzročnika bolesti:

Fungicidi

Nativo WG

pjegavost lista

0,3 kg/ha (3x) (minimalni razmak između tretiranja 21 dan)

K=21 dan

Score 250 EC

palež lišća, siva pjegavost

0,5 lit./ha (4x)

K=21 dan

Polyram DF

siva pjegavost

1,8 kg/ha sa 600 lit./ha

K=14 dana

Proplant

plamenjača

3 lit./ha

 

 

U Tablici 2. navedeni su pripravci za zaštitu celera korijenaša (Septoria apii, Cercospora apii), a u Tablici 3. su navedeni pripravci kojima je moguće zaštititi usjeve peršina (Septoria petroselinii, Erysiphe spp.).

Proizvođače celera korijenaša već smo u ranijim preporukama upozoravali na moguću pojavu koprivine grinje (Tetranychus urticae). Brzo umnažanje ovog nametnika moguće je u vrlo vrućim ljetnim danima. Dopuštenje za suzbijanje ovog nametnika celera u našoj zemlji imaju pripravci Vertimec i Kraft EC (vidi Tablicu 2.).

Jaču i raniju pojavu crne paleži lišća mrkve (Alternaria dauci) razvija se na lokalitetima blizu rijeke Drave i Mure, odnosno na poljima gdje se često uzgaja mrkva. Također, jaču pojavu crne paleži lišća očekujemo na usjevima mrkve koji se planiraju vaditi u jesenskim rokovima i skladištiti tijekom zime (naročito ako se takva mrkva sije u kasno-proljetnom ili rano-ljetnom razdoblju uz polja rane mrkve), dok na poljima gdje mrkva vadi kao mladi usjev uglavnom nije potrebna zaštita protiv ove bolesti! Isto vrijedi za usjeve peršina i celera korijenaša. Pri mjerama aplikacije utrošiti barem 350 litara škropiva/ha.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis